Includerea rovinietei în preţul carburanţilor ar duce implicit la creşterea acestor preţuri, la taxarea nejustificată a proprietarilor de maşini care nu ies frecvent din oraşe şi la majorarea tarifelor la transportul în comun, a declarat marţi ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
Ministrul a afirmat că solicitarea transportatorilor privind includerea rovinietei în preţul carburantului vine în contextul unui an electoral, iar "celelelate partide fac orice pentru a pune presiuni asupra actualei guvernări".
"O asemenea măsură nu poate fi luată deoarece ţine de interese care nu deservesc interesul naţional", a spus Vosganian.
Transportatorii rutieri au participat, luni, la marşuri de protest pe şoseaua de centură a Bucureştiului şi în alte 18 oraşe din ţară, cerând taxe mai mici, carburanţi mai ieftini şi drumuri mai bune.
Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a anunţat că a fost de acord cu o parte dintre revendicări, respectiv cele privind sistemul unic de control, urmărirea egalităţii în tratament aplicată transportatorilor, cu autorizaţiile de transport, cu problemele legate de participarea lor în CA-urile Companiei Naţionale de Autostrăzi, Autorităţii Rutiere Române şi cel al Registrului Auto Român, unde le-a propus transportatorilor să-şi desemneze delegaţi care să participe, fără drept de vot, la toate şedinţele Consiliilor de Administraţie şi la Adunările Generale ale companiilor respective.
El a adăugat că o parte din revendicările transportatorilor sunt contradictorii, menţionând că aceştia solicită defiinţarea rovinietei, dar cer o infrastructură de transport mai bună, având în vedere că principala sursă certă de venturi a Companiei Naţionale de Autostrăzi, folosită exclusiv pentru modernizarea şi modernizarea drumurilor naţionale, este rovinieta.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport Rutier (FORT), Augustin Hagiu, a declarat că transportatorii se pregătesc pentru o nouă mişcare de protest, întrucât revendicările lor nu au fost soluţionate.