Vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu, a declarat, duminică, că premierul poate prelua fără nicio problemă interimatul la MAE, dar că, în opinia sa, Tăriceanu ar trebui să numească cât mai repede un nou ministru, fie un om politic din interiorul partidului, fie un diplomat de carieră.
"Din punctul meu de vedere şi probabil şi al altor colegi, nu este bine să lăsăm un interimat la MAE sau, dacă nu se găseşte o soluţie, e nevoie ca acest interimat să fie cât mai scurt. Soluţia pe care noi, eu şi alţi colegi, o vom susţine mâineb (n.r. - luni) la discuţii este de a se desemna un candidat care să ocupe acest portofoliu cât mai rapid. Din punctul nostru de vedere, discuţiile sunt deschise şi sunt candidaţi din interiorul partidului, dar nu excludem nici posibilitatea unui diplomat de carieră", a spus Teodor Meleşcanu.
Întrebat dacă premierul Călin Popescu Tăriceanu îşi va asuma postul de ministru de Externe sau dacă PNL ia în calcul numirea unui secretar de stat, Meleşcanu a spus că nu a vorbit cu premierul despre asumarea interimatului, dar a menţionat că, având în vedere că acesta a mai făcut acest lucru, nu vede nicio problemă dacă primul-ministru va asigura interimatul la acest minister.
Întrebat dacă secretarii de stat în MAE Victor Micula şi Dana Răduţa Matache sunt luaţi în calcul pentru numirea la şefia MAE, Meleşcanu a evitat să răspundă, mulţumindu-se să adauge: "Păi aţi uitat, mai e unul, mai este şi Iulian Buga".
În schimb, liberalul a subliniat că numirea unui nou ministru la MAE este atributul prim-ministrului Tăriceanu, menţionând că acesta va trebui să facă acest lucru într-un interval de maxim 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a decretului prezidenţial referitor la eliberarea din funcţie a lui Adrian Cioroianu.
Meleşcanu a mai spus că o primă discuţie despre numirea noului minstru de Externe va avea loc, probabil, în şedinţa de luni dminineaţă a Biroului Politic Central.
În cecea ce priveşte demisia lui Cioroianu de la conducerea MAE, Meleşcanu a spus că acest gest este o asumare a răspunderii politice pentru greşelile oamenilor pe care îi conduce.
"În opinia mea, demisia dl. Cioroianu este un gest de asumare a răspunderii politice pentru greşeli ale administraţiei şi ale instituţiei pe care a condus-o, un lucru pe care noi îl apreciem, pentru că nimeni nu poate fi scuzabil atunci când este vorba de viaţa unui om, indiferent care sunt răspunderile pe care ancheta în curs şi anchetele în curs le vor menţiona, responsabilitatea este a şefului instituţiei", a apreciat liderul PNL.