Ministrul ucrainean al Mediului, Gheorghi Filipciuk, a declarat că Ucraina percepe în mod constructiv şi cu înţelegere critica pe care România a formulat-o faţă de lucrările de construcţie la canalul Bîstroe, dar are cerinţe similare faţă de România în legătură cu poluarea, relatează agenţia UNIAN.
"Este o problemă de politică serioasă. Iar noi, ca departament responsabil de protecţia mediului, vom face totul pentru a nu se produce nicio scurgere de reziduri spre Ucraina, încălcându-se normele de mediu. De asemenea, putem avea revendicări similare faţă de România. Noi nu le ridicăm însă", a afirmat Filipciuk.
Ministrul ucrainean a evocat, în acest context, problemele cu care se confruntă Kievul din cauza realizării, de către România, a unor canale suplimentare pe braţul Sfântul Gheorghe, ceea ce impune modificarea cursului Dunării în favoarea părţii române a Deltei. În plus, el a afirmat că un număr de 26 de întreprinderi româneşti deversează substanţe toxice.
Potrivit oficialului de la Kiev, între România şi Ucraina nu există un dialog eficient, Bucureştiul fiind mai degrabă interesat să acuze statul vecin. "Consider că aceste acuzaţii nu au în prezent baze reale", a spus Filipciuk. El a mai afirmat că Ucraina este deschisă dialogului şi că acceptă critici, dar că doreşte o evaluare obiectivă a problemelor.
La sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, Ucraina şi România vor avea o nouă întâlnire bilaterală pe probleme hidrologice în care vor aborda şi problema canalului Bîstroe.
România a adus dosarul Bîstroe în atenţia Uniunii Europene, deoarece autorităţile ucrainene au anunţat printr-o scrisoare trimisă Bucureştiului că vor continua lucrările.
Comisia Europeană a cerut Ucrainei, la 11 martie, să nu ia decizii pripite în această privinţă.