Premierul Tăriceanu a avut, joi, un schimb de replici cu unul dintre participanţii la audierea publică pe tema taxei auto, care a reclamat nivelul ridicat al taxei şi i-a cerut primului-ministru să se gândească "şi la popor", şeful Guvernului sfătuindu-l să calculeze mai bine noile valori.
Tăriceanu a fost oprit pe holul Parlamentului, după declaraţiile oferite presei la finalul audierii publice, de un grup de trei agricultori, pentru o discuţie pe tema taxei de poluare auto. În grup se afla şi o persoană în vârstă, care i-a explicat premierului că şi el plantează copaci, contribuind astfel la reducerea gradului de poluare, dar că nu înţelege de ce taxa impusă cumpărătorilor de autovehicule este atât de mare.
"Eu am luat o maşină şi am plătit 5.500 euro, iar taxa specială preconizată este de 5.600 euro. Eu mă simt umilit în faza asta, iar noua taxă de poluare depăşeşte 6.000 de euro", i-a spus cetăţeanul premierului.
Tăriceanu i-a răspuns că nu ştie la ce taxă specială se referă, deoarece autorităţile vorbesc despre o taxă de poluare, şi că nu crede că suma de plată este atât de mare.
"Eu am anumite îndoieli că această taxă este atât de înaltă în cazul dumneavoastră. V-aş ruga să analizaţi proiectul şi să cereţi lămuriri la Ministerul de Finanţe, pentru că principiul taxei este că ea reprezintă un procent din valoarea maşinii. Dar în acelaşi timp trebuie să înţelegem fiecare dintre noi că, ne place sau nu, aceste maşini poluează şi acest lucru în final costă, iar cineva trebuie să deconteze aceste costuri pentru pădurile pe care le distrugem, pentru sănătatea copiilor, pentru sănătatea dumneavoastră", a replicat premierul.
Cetăţeanul a continuat discuţia, arătând că şi el are o pădure unde plantează copaci.
"Domnule prim-ministru, eu unul am şi pădure, eu pun şi copaci, eu acum am pus 1.500 de pomi...". "Foarte bine", l-a întrerupt Tăriceanu. "..,pentru mine, eu pun (copaci - n.r.), dar ăştialalţi care plătesc toţi în felul cum s-a calculat...formula de calcul înseamnă că nu e bună sau nu calculează toţi la fel", a continuat cetăţeanul.
Premierul i-a răspuns arătând că probabil nu a calculat bine taxa de poluare auto şi că este imposibl ca sistemul să fie aplicat diferenţiat.
"Eu nu ştiu dacă dumneavoastră aţi calculat bine. Nu se poate, toată lumea o să o aplice la fel, iar aceste taxe care vor merge la Fondul de Mediu vor servi tocmai pentru proiectele pe care le iniţiem, pentru protejarea şi refacerea mediului", i-a spus Tăriceanu.
Cetăţeanul a continuat pe un ton dojenitor, cerându-i premierului să se gândească "şi la popor".
"Domnule prim-ministru, mai gândiţi-vă şi la popor, domnule prim-ministru, gândiţi-vă că noi suntem acei ce ducem tot greul în spate. Pe noi nu ne ia nimeni în calcul", a spus acesta.
Premierul a replicat spunând: "Staţi puţin, toată lumea duce greul", dar cetăţeanul a continuat : "Eu mă refer la ăştia de jos, ăştia care muncim".
Tăriceanu a reluat la acest moment rugămintea ca noua taxă de poluare auto să fie calculată mai bine.
"Eu vă rog ceva, calculaţi întâi bine taxa", i-a spus premierul cetăţeanului.
Guvernul a discutat, la sfârşitul lunii martie, proiectul ordonanţei de urgenţă prin care este propusă introducerea taxei de poluare auto, care să înlocuiască taxa de primă înmatriculare aflată în vigoare. Taxa de poluare auto este calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de noxe.
După noua grilă, aplicabilă de la 1 iulie, taxa creşte pentru maşinile noi vândute în România, în timp ce valorile scad la jumătate pentru autovehiculele Euro 1 şi Euro 2 cu motoare de până în 2.000 de centimentri cubi, taxa rămânând totuşi mai mare pentru automobilele vechi de import.
Statul va restitui diferenţa de taxă auto rezultată din suma plătită potrivit reglementărilor din Codul Fiscal şi noua taxă de poluare auto.
Proiectul a fost supus unei audieri publice înainte de a fi aprobat de Guvern sub forma unei ordonanţe de urgenţă., dezbatere în care fiecare cetăţean interesat a avut posiblitatea să îşi exprime punctul de vedere.
Audierea a fost organizată de către organizaţia neguvernamentală Advocacy Academy, fiecare cetăţean interesat având posibilitatea să îşi exprime opinia pe parcursul a trei minute.
Opiniile şi concluziile rezultate din această dezbatere vor fi înainte Guvernului sub formă de recomandări.