Creşterea preţurilor la produsele alimentare la nivel mondial va avea un efect moderat asupra balanţei comerciale a României, pierderile fiind estimate la mai puţin de 800 de milioane de euro, respectiv sub 1% din Produsul Intern Brut din 2005, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Situaţia din România este similară cu cea din majoritatea statelor din UE, ţări încadrate în categoria "pierzători moderaţi", conform datelor FMI.
Valoarea Produsului Intern Brut al României din 2005 a fost de 288,2 miliarde de lei (79,6 miliarde de euro).
Pierderea maximă anticipată de FMI ar reprezenta 0,6% din PIB-ul de 134 miliarde euro estimat, pentru acest an, de Comisia Naţională de Prognoză (CNP).
Anul trecut, România a avut un deficit comercial de 21,59 miliarde de euro, iar pentru acest an CNP anticipează un deficit de 24,3 miliarde de euro.
Astfel, o pierdere de 800 de milioane de euro ar reprezenta puţin peste 3% din valoarea deficitului aferent acestui an.
Mai multe instituţii financiare internaţionale au avertizat că preţurile produselor alimentare vor creşte la nivel mondial. Efectele creşterii preţurilor la alimente asupra balanţei comerciale se reflectă în majorarea valorii importurilor.
Potrivit FMI, cele mai afectate vor fi statele africane.
Anul trecut, România a avut o producţie agricolă în scădere cu aproape 17%, din cauza secetei. În aceste condiţii, importurile de alimente şi animale vii au urcat cu 36,3%, la 8,83 miliarde lei (2,64 miliarde euro), comparativ cu 6,48 miliarde lei (1,83 miliarde euro) în 2006.