Europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi a cerut, joi, în plenul Parlamentului European recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale româneşti în toate statele membre ale UE, în caz contrar România riscând să piardă fonduri europene în domeniul educaţional, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unui comunicat remis de cabinetul europarlamentarului, "în opt state europene cetăţenii români sunt discriminaţi, pentru că nu le sunt recunoscute diplomele universitare şi calificările în meserii".
"Nu este admisibil ca la mai bine de un an de la aderare românii să fie trataţi în continuare ca şi cetăţeni extracomunitari", a afirmat, joi, în plenul PE, europarlamentarul PDL Monica Iacob-Ridzi.
Potrivit europarlamentarului român, statele membre care nu recunosc încă diplomele româneşti încearcă, de fapt, să blocheze drepturile pe care le au românii, ca şi cetăţeni europeni, de a munci şi studia oriunde în Uniunea Europeană.
Europarlamentarul a mai atras atenţia asupra faptului că nerecunoaşterea diplomelor duce direct la pierderea unor fonduri importante pentru România, din domeniul educaţional.
"De exemplu, un student român nu poate participa într-un program de Master finanţat prin Erasmus Mundus la o universitate din cele opt state membre pentru că nu îi este recunoscută diploma universitară de bază. Acest lucru are ca rezultat limitarea şanselor României de a obţine fonduri europene pentru mobilitate academică", a menţionat Monica Iacob-Ridzi.
Cele opt state europene care nu au pus încă în aplicare, prin legislaţia internă, principiul recunoaşterii reciproce a diplomelor şi calificărilor profesionale sunt Austria, Cipru, Belgia, Franţa, Grecia, Irlanda, Luxemburg şi Spania.
Comisia Europeană a anunţat înaintarea unui proces la Curtea Europeană de Justiţie împotriva statelor care nu recunosc diplomele din noile state membre, România şi Bulgaria.
(10 apr 2008, 19:10:51