Orice întârziere în implementarea reformelor economice sau în evoluţia convergenţei reale şi nominale vor obliga România să amâne momentul adoptării euro, programat pentru 2014, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Nevoia de consolidare a inflaţiei la un nivel redus, chiar înainte de intrarea în mecanismul ratelor de schimb, ar putea să ducă la o întârziere a calendarului de adoptare dacă se menţin ratele înalte de acum", a spus Isărescu.
El crede că dacă vom avea un program strict, pe care autorităţile să-l respecte, şi vor fi prezentate transparent toate costurile pentru adoptarea monedei unice, atunci România ar avea şanse să-şi respecte calendarul.
România şi-a stabilit ca obiectiv să adopte euro la orizontul anului 2014, ceea ce înseamnă că va trebui să intre în ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n.r.) în anul 2012. În perioada de doi ani, se aplică un regim de curs cu flotare complet liberă, iar BNR nu poate avea intervenţii pe piaţa valutară.
Inflaţia statelor care doresc să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflaţiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut.
De asemenea, datoria publică se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar cu doi ani înainte de aderarea la zona euro, statele candidate trebuie să adere la ERM-2 (Mecanismul European al Ratelor de Schimb), demonstrând astfel stabilitatea monedei naţionale prin menţinerea variaţiei acesteia în cadrul unei marje de 15% faţă de o paritate stabilită în raport cu euro.
În cel mai recent asupra inflaţiei, publicat la începutul lunii februarie, Banca Naţională a României a revizuit în creştere, cu 1,6 puncte procentuale, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, şi estimează pentru decembrie 2009 o inflaţie anuală de 3,9%.
Prognoza pentru 2009 a fost revizuită în scădere de la 4,3%. Ţinta BNR pentru 2008 este de 3,8%, plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, plus minus un punct procentual.