O fostă sclavă, vândutã la vârsta de 12 ani unui stãpân, dă în judecată statul african Niger pentru că acesta nu a oferit baze legale pentru prevenirea sclaviei până în 2003, relatează Times Online, miercuri.
Hadijatou Mani a acuzat, marţi, guvernul nigerian de faptul că nu a implementat legile privind interzicerea sclaviei, din 2003.
Cazul său ar putea deschide calea unor procese similare intentate de sutele şi miile de sclavi ascunşi, ţinuţi captivi în special în regiunea Sahel, notează Times Online.
Mani, care a fost vândută la vârsta de 12 ani pentru 250 de lire sterline, a spus că vrea ca lumea să ştie ce se întâmplă.
"Nu am avut o zi liberă în viaţa mea şi vreau ca suferinţa atâtor femei să înceteze. Această situaţie trebuie să se sfârşească şi sunt foarte mulţumită pentru că le voi putea vorbi judecătorilor despre cazul meu", a mai spus femeia.
Femeia, cetăţean nigerian, cere compensaţii de 40.000 de lire sterline statului şi speră că, în urma acestui proces, legislaţia împotriva sclaviei va avea un impact mai mare decât cel de până acum.
Cazul femeii este primul de acest gen pentru curtea din Ecowas, iar un verdict în favoarea sa ar obliga toate cele 15 state din vestul Africii să ia măsuri împotriva sclaviei - un obicei considerat, încă, acceptabil şi, de multe ori, negat de autorităţi.
"Acesta este un caz foarte important. Ar trebui să clarifice nu numai obligaţiile Nigerului de a proteja persoanele ca Hadijatou, ci şi cele ale altor state. Fenomenul în sine se pare că are deja un impact pozitiv şi vedem dezbateri privind un subiect despre care unii guvernanţi spun că nu există", a spus Helen Duffy, directorul Interights, un ONG britanic ce sponsorizează cazul lui Hadijatou Mani.
Cotidianul notează că în jur de 43.000 de persoane ar putea fi încă sclavi în regiunea Nigerului.
Mani a fost nevoită să muncească, timp de zece ani, în gospodărie şi agricultură, fără să fie plătită. Ea a fost, apoi, abuzată sexual de stăpânul ei, care avea patru soţii şi alte şapte sclave sexuale, numite "sadaka".
Nigeriana a fost eliberată în mod oficial atunci când statul a abolit sclavia, în 2003, primind un "certificat de liberare". Stăpânul ei a refuzat s-o lase să plece, pe motiv că ar fi fost soţia sa, dar un tribunal i-a permis eliberarea.
Hadijatou s-a căsătorit cu un alt bărbat, dar a fost găsită vinovată de bigamie şi a petrecut trei luni în închisoare. Ea este prima sclavă care intentează un proces de acest gen împotriva statului.
Reprezentanţii statului au declarat, marţi, în faţa Curţii Supreme din Niamey, capitala Nigerului, că sclavia nu este o problemă în ţară.
Sociologul Djouilde Laya a luat cuvântul în faţa judecătorilor, atacând declaraţia oficialilor audiaţi.
"Sunt două date importante în istoria acestei ţări. Prima este ziua proclamării independenţei. A doua este ziua în care a început acest proces", a argumentat aceasta.