Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 9 apr 2008 - Anul XIII, nr. 84 (3765)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministrul David cere Poliţiei să ia măsuri pentru stabilirea împrejurărilor morţii lui Crulic

Miercuri, 9 Aprilie 2008 (18:33:51)

Ministrul Cristian David a cerut Poliţiei Române să facă demersurile necesare pentru "stabilirea cu certitudine" a cauzelor morţii cetăţeanului român Crulic Claudiu, care a decedat într-un spital polonez după ce a intrat în greva foamei, protestând faţă de arestarea sa în Polonia.
  Concret, demersul Poliţiei implică exhumarea cadavrului şi efectuarea unei necropsii, pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor morţii, susţin surse judiciare, care au adăugat că familia tânărului şi-ar fi dat acceptul în acest caz.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut, miercuri, Ministerului de Externe să îl recheme în ţară pe consulul României la Varşovia şi ca ambasadorul român în Polonia să prezinte MAE explicaţii legate de situaţia lui Claudiu Crulic, arătând totodată că responsabilitatea revine şi autorităţilor poloneze.

"În cadrul discuţiei pe care am avut-o astăzi, am cerut ministrului să-l recheme de la post pe consulul României la Varşovia. Am considerat de asemenea că se impune ca ambasadorul nostru la Varşovia să fie convocat în centrală pentru a explica, a informa în legătură cu modul în care ambasada a gestionat acest caz, a dialogat cu autorităţile poloneze pentru a stabili responsabilităţile în această situaţie", a spus Tăriceanu.

El a arătat că în acest caz există o responsabilitate "partajată", atât a părţii române, prin ambasadă şi consulat, dar şi o responsabilitate a părţii poloneze.

"Vrem să ştim foarte clar fiecare parte cum s-a achitat de responsabilităţile care le revin. În ceea ce ne priveşte, nu putem accepta nici imobilism, nici democraţie la nivelul consular atunci când este vorba de cetăţeni români aflaţi în situaţii limită, mai ales atunci când este vorba de acordarea asistenţei umanitare indiferent care ar fi statutul acestor cetăţeni. Este inadmisibil ca funcţionari ai statului român să trateze birocratic sau cu o minimă implicare un astfel de caz", a declarat premierul.

Şeful Guvernului a arătat totodată că există evident o anumită responsabilitate a autorităţilor poloneze.

"Vreau să ştiu exact ce s-a întâmplat şi de ce a trebuit să se ajungă în această situaţie limită. Trebuie să elucidăm ce s-a întâmplat acolo, ce nu a funcţionat între autorităţile române şi cele poloneze şi, în final, trebuie să stabilim cine este vinovat pentru că acest cetăţean român a murit", a adăugat Tăriceanu.

Premierul a transmis Ministerului de Externe, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, că este "foarte deranjat" de modul în care a fost tratată situaţia lui Claudiu Crulic şi i-a cerut ministrului Adrian Cioroianu să prezinte până joi un raport în acest caz şi măsurile luate.

"Am văzut modul în care ambasadele şi consulatele altor ţări se implică în protejarea intereselor şi drepturilor cetăţenilor statelor pe care le reprezintă. Mă aştept ca şi ambasadele României, indiferent că sunt în Polonia sau în altă parte, să aibă aceeaşi atitudine", a spus Tăriceanu.

Totodată, premierul i-a cerut lui Adrian Cioroianu să fie înştiinţat în legătură cu măsurile care se impun în urma controlului MAE, în cazul în care se constată că au existat disfuncţionalităţi în activitatea ambasadei României în Polonia sau a funcţionarilor de la Ministerul de Externe.

"Nu vreau ca raportul să includă doar o constatare amplă a situaţiei, ci şi un set de măsuri care îi privesc pe cei responsabili de această tragedie", a subliniat Tăriceanu.

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, marţi, în prezenţa ambasadorului polonez la Bucureşti, Jacek Paliszeski, că a fost trimisă o echipă de control la Ambasada României de la Varşovia, pentru a stabili circumstanţele decesului lui Claudiu Crulic.

Cioroianu a mai anunţat că o anchetă a Procuraturii poloneze, dar şi a Seimului a fost lansată în acest caz. Cioroianu a dat asigurări că autorităţile române vor insista pentru elucidarea circumstanţelor decesului lui Crulic.

La rândul său, ambasadorul Poloniei, Jacek Paliszeski, şi-a exprimat regretul faţă de deznodământul tragic al cazului Crulic, transmiţând condoleanţe familiei victimei şi a precizat că autorităţile poloneze fac investigaţii serioase, prima anchetă fiind iniţiată de procuratura din Cracovia la 20 februarie.

Ambasadorul a spus că alte două anchete sunt în desfăşurare la Curtea de Justiţie din Cracovia privind aspecte juridice ale morţii lui Claudiu Crulic, dar şi rolul autorităţilor penitenciarului în decesul românului.

Românul Claudiu Crulic a murit într-un spital polonez, după ce a intrat în greva foamei, protestând faţă de arestarea sa de către autorităţile de la Varşovia.

Crulic a fost arestat în Polonia la 10 octombrie 2007 şi a decedat pe 18 ianuarie 2008, după ce autorităţile poloneze l-au eliberat din închisoare, în scopul internării într-un spital, condiţia sa fizică fiind precară din cauza grevei foamei.

Ambasada României la Varşovia nu fost înştiinţată despre autorităţile poloneze de faptul că Claudiu Crulic a refuzat hrana în inchisoare, iar comandatul închisorii a comunicat că acesta a mai fost încarcerat pentru infracţiuni în Polonia, a precizat duminică MAE, într-un comunicat remis MEDIAFX.

MAE spune că Crulic, împreună cu o româncă, Lica Tomescu, au fost acuzaţi de furt în noiembrie, anul trecut.

Conform actului de acuzare, înaintat de procurorul Judecătoriei Raionale din Cracovia, Crulic a fost acuzat de "furtul de la un cetăţean polonez, într-un magazin, al unui portofel care conţinea documente personale şi un card bancar, cu care ar fi fost efectuate apoi extrageri în numerar, precum şi de folosirea unor documente care certifică identitatea sau dreptul de proprietate al altei persoane şi de distrugerea unor documente asupra cărora nu are drept exclusiv de a dispune".

Crulic a respins acuzaţiile care i-au fost aduse şi, în semn de protest, a refuzat hrana. Ambasada nu a fost înştiinţată de acest ultim aspect de către autorităţile polone, susţine MAE.

După înştiinţarea privind reţinerea lui Crulic şi începerea procedurii de anchetă, Ambasada României la Varşovia a intervenit la autorităţile judiciare polone, solicitând un tratament corect aplicat persoanei reţinute. Diplomaţii au intervenit la conducerea penitenciarului şi la procurorul de caz, în limitele competenţelor sale, "pentru a exprima atenţia pe care Ambasada României o acordă acestui caz şi interesul faţă de respectarea drepturilor persoanei reţinute".

"Din discuţiile purtate în luna octombrie 2007, în perioada derulării anchetei, între reprezentantul Ambasadei României la Varşovia şi procurorul care a instrumentat cazul, precum şi cu conducerea penitenciarului a rezultat că pe întreaga perioadă a anchetei, cetăţeanului român i s-au respectat drepturile procesuale, asigurându-i-se un tratament corect, în conformitate cu legislaţia poloneză în vigoare, acesta beneficiind şi de traducător autorizat şi avocat din oficiu. S-a menţionat că starea sănătăţii persoanei reţinute, atât fizică, cât şi psihică, este bună. Procurorul a menţionat că deţinutul nu a fost în prima fază de acord cu înştiinţarea ambasadei despre cazul său", mai explică MAE.

Comandantul penitenciarului a mai comunicat că Crulic s-a aflat în trei rânduri în penitenciar pentru activităţi infracţionale în Polonia.

"Înainte de a fi reţinut pentru ultima infracţiune, era cercetat, în stare de libertate, pentru fapte infracţionale anterioare (furt). Cetăţeanul român a respins de fiecare dată acuzaţiile aduse", se afirmă în comunicatul MAE.

La jumătatea lunii ianuarie a acestui an penitenciarul din Cracovia a înştiinţat Ambasada României la Varşovia, că în data de 17 persoana reţinută a fost eliberată conform Hotărârii Tribunalului Raional din Cracovia, fără a se face alte precizări.

La 21 ianuarie, prin adresa trimisă prin poştă, care a ajuns la destinatar la 1 februarie, consulul onorific al României la Katowice a fost informat de către Spitalul din Cracovia al Ministerului de Interne despre decesul lui Crulic.

La rândul său, ambasada a informat familia despre deces. "Mama acestuia, care lucrează în Italia, s-a deplasat la Cracovia şi, împreună cu Ambasada României la Varşovia, a întocmit formalităţile necesare pentru transportul în ţară al corpului neînsufleţit", mai spune MAE.

"Decesul lui Crulic a fost cauzat, conform menţiunii din scrisoarea spitalului adresată consulatului onorific al României la Katowice, de «perturbări metabolice ireversibile, la care s-a ajuns ca urmare a foamei de lungă durată ». În pofida intervenţiilor, medicii nu au reuşit salvarea bolnavului. Cauza directă a decesului a fost incapacitatea respiratorie", susţine MAE, care precizează că trupul neînsufleţit a fost adus în ţară în 6 februarie.

Ulterior evenimentului , Ambasada României la Varşovia a cules date referitoare la acest caz, urmând ca în perioada următoare să fie eliberat şi certificatul de cazier judiciar de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România.

De asemenea, ambasada a sesizat în 3 aprilie organele poloneze de justiţie (Procuratura, Judecătoria şi Penitenciarul din Cracovia), de la care s-au primit răspunsuri privind declanşarea unei anchete pentru elucidarea cauzelor care au condus la deces.

Au fost adresate scrisori ministrului Justiţiei al Republicii Polone, care este şi Procuror General al Poloniei şi Preşedintelui Comisiei Justiţie şi Drepturile Omului din Seimul Republicii Polone. Din informaţiile deţinute rezultă intenţia declanşării unei anchete parlamentare în acest caz, mai spune MAE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul David cere Poliţiei să ia măsuri pentru stabilirea împrejurărilor morţii lui Crulic.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministrul David cere Poliţiei să ia măsuri pentru stabilirea împrejurărilor morţii lui Crulic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei