Guvernul ar putea să facă o rectificare bugetară în luna iunie, în sensul suplimentării fondurilor anumitor ministere, ca urmare a rezultatelor peste aşteptări din primele trei luni ale anului, a declarat miercuri ministrul Economiei şi Finanţelor (MEF), Varujan Vosganian.
Vosganian a adăugat că cele mai multe fonduri vor fi alocate Ministerului Transporturilor şi Ministerului Apărării Naţionale (MAp). Ministrul nu a menţionat însă valoarea fondurilor cu care va fi suplimentat bugetul acestor instituţii.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi, MAp şi Statului Major General să depună "un efort major" pentru îndeplinirea programelor de achiziţii pentru armată, apreciind că nerealizarea acestora este "un element îngrijorător". Şeful statului a criticat faptul că se constată, an de an, acelaşi deficit în achiziţia de tehnică de luptă şi aceleaşi constrângeri bugetare şi proceduri care fac ca fondurile alocate să revină la bugetul de stat.
"Nu am stabilit încă volumul fondurilor care vor fi acordate. În ceea ce priveşte suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor, este vorba de câteva sute de milioane de lei", a explicat Vosganian.
Potrivit datelor publicate luni de MEF, principalele venituri la bugetul general consolidat au însumat, în primele trei luni ale anului, 37 de miliarde de lei (aproximativ 10 miliarde de euro), în creştere cu 51,1% faţă de încasările realizate în perioada similară din 2007.
Executivul a aprobat, la începutul lunii martie, prima rectificare a bugetului de stat pentru 2008, prin care au fost operate reduceri de bugete la aproape toate ministerele, iar deficitul consolidat programat pentru acest an a scăzut cu 0,4 puncte procentuale, de la 2,7% la 2,3% din PIB.
În acelaşi timp, Vosganian a precizat că România trebuie să aplice principiul prudenţei şi al predictabilităţii pentru atingerea unui deficit bugetar de 0,9-1% din PIB la începutul noii decade, necesar pentru a intra în zona euro.
Ministrul a adăugat că este necesară o stabilitate a politicii fiscale, un control al deficitului bugetar şi un bun management al inflaţiei de către Banca Naţională a României pentru a nu crea presiuni inflaţioniste.
"Bugetul trebuie să fie un instrument care să coordoneze politicile de convergenţă la indicatorii macroeconomici, dar în acelaşi timp trebuie să investim în societate pentru a elimina discrepanţele sociale şi să atingem convergenţa reală", a spus Vosganian.