Guvernul a interzis instituţiilor publice să mai acorde angajaţilor tichete cadou, un bonus valoric de care salariaţii au beneficiat până în prezent la evenimente importante, precum Sărbătorile de Paşti şi de Crăciun, ca o recompensă sau motivare suplimentară salariului.
"Autorităţile şi instituţiile publice prevăzute la articolul 1 nu vor acorda tichete cadou personalului din cadrul acestora", se arată într-o ordonanţă aprobată recent de Guvern pentru diminuarea cheltuielilor din sectorul public.
Articolul respectiv prevede că ordonanţa de urgenţă se aplică autorităţilor şi instituţiilor publice a căror finanţare se asigură integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat ori bugetele fondurilor speciale, din venituri proprii şi subvenţii acordate de la aceste bugete sau integral din venituri proprii.
Contactat de MEDIAFAX, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a precizat că toţi profesorii din Bucureşti au beneficiat până în prezent de tichete cadou, iar la nivel naţional 30-40% din instituţiile de învăţământ acordă astfel de tichete.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a ameninţat, în luna martie, cu ample acţiuni de protest dacă Guvernul va suspenda acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă pentru salariaţii din instituţiile publice.
Consilierul personal al ministrului Educaţiei, Mihaela Suciu, anunţa anul trecut că din 2008 ar urma să beneficieze de tichetele cadou un număr de 10.875 angajaţi ai Ministerului Educaţiei, inspectoratelor şcolare, palatelor copiilor, cluburilor sportive de elevi, caselor corpului didactic, Bibliotecii Centrale Universitare.
Tichetele cadou urmau să fie acordate de patru ori pe an la evenimente importante, precum Sărbătorile de Paşti şi de Crăciun, Ziua Copilului, aniversări şi onomastici.
Valoarea unui tichet cadou este de 10 lei sau multiplu de 10, dar nu mai mult de 50 lei.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat la începutul anului că va propune Guvernului mai multe măsuri pentru reducerea cheltuielilor din sectorul public, precum reducerea stimulentelor salariale.
( 9 apr 2008, 12:44:00