România şi Bulgaria, state care au aderat la UE în 2007, sunt considerate, în continuare, de băncile străine ca pieţe care oferă oportunităţi atractive de creştere, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
"În Bulgaria şi România, controlul mai strict al împrumuturilor nu a avut efect în încetinirea creşterii creditării, întrucât noii intraţi, în special băncile elene şi portugheze, au încercat să-şi extindă cotele de piaţă. Întrucât Bulgaria şi România de-abia au aderat la UE, sunt încă văzute de multe bănci ca oferind oportunităţi atractive de creştere", se arată în raportul FMI.
Analiştii Fondului atrag însă atenţia că există riscul ca băncile locale să subestimeze gradul de deteriorare a calităţii portofoliului de împrumuturi, fenomen care însoţeşte, deseori, creşterea rapidă a creditării.
O criză a creditelor poate pune presiune asupra calităţii activelor în multe state sud-est europene, notează analiştii.
"Preţurile caselor au crescut în tandem cu avansul creditării, iar portofoliile băncilor din statele europene emergente au devenit expuse la sectorul imobiliar. În Estonia şi Letonia, preţurile caselor au început să scadă, ceea ce a determinat băncile să reducă finanţările pentru proiecte de construcţii", se spune în raport.
Până în prezent, băncile nu au cunoscut creşteri semnificative ale pierderilor şi au reuşit să îşi consolideze activităţile de administrare a riscurilor, susţin analiştii. Un control mai strict al riscurilor poate conduce la diminuarea creditării, în cazul în care calitatea activelor se va deteriora semnificativ.