Preţul gazelor ar trebui să crească cu 19% în trimestrul al treilea, dar dacă măsura va fi amânată, avansul preţului va fi mult mai mare în perioada de iarnă, afirmă reprezentanţii distribuitorului de gaze E.ON Gaz România, controlat de grupul german E.ON.
"Cu cât se amână mai mult majorarea necesară a preţului, cu atât mai mare va fi majorarea preţului pentru populaţie în sezonul rece", a declarat, într-un comunicat, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, Achim Saul.
Potrivit E.ON, având în vedere că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu a aprobat creşterea preţului gazelor la 1 aprilie, cu 12%, compania va înregistra în primul semestru al acestui an pierderi de 45 milioane de lei.
"Din totalul preţului final plătit de către clienţi, companiei E.ON Gaz România îi revin aproximativ 5% pentru serviciile de furnizare. Restul de 95% sunt costuri externe – cu achiziţionarea, înmagazinarea, transportul şi distribuţia gazelor naturale – pe care compania nu le poate influenţa", se menţionează în comunicat.
Estimările distribuitorului indică un avans al preţului gazelor de import, de la nivelul de 370 dolari pe 1.000 metri cubi. Astfel, în trimestrul al treilea preţul ar urma să urce la circa 470 dolari, în trimestrul al patrulea la circa 480 dolari, nivel care va rămîne constant până în trimestrul al patrulea din 2009.
Ultima creştere a preţului gazelor a avut loc la 1 februarie, cu 8,5%, dar E.ON consideră că acest avans nu a fost suficient pentru a acoperi costurile de achiziţie a gazelor.
"Pentru a acoperi această pierdere şi costurile tot mai ridicate de achiziţie, compania are nevoie de o ajustare de preţ de 19% în trimestrul al treilea din 2008", consideră reprezentanţii companiei
Oficialii E.ON au precizat că dacă preţul la gaze nu va creşte, compania va întrerupe furnizarea pentru 1,3 milioane de clienţi, ceea ce ar însemna pierderi financiare grave. Alte consecinţe ale neajustării preţurilor la costurile de achiziţie a gazelor ar fi reducerea cantităţilor înmagazinate în depozite, a cantităţilor pentru perioada de iarnă, a cantităţilor furnizate clienţilor şi întreruperea furnizării căttre clienţii rău-platinci.
"E.ON Gaz România ar putea fi nevoită să întrerupă furnizarea către clienţi, logic fiind, să înceapă cu clienţii rău-platnici. De aceea, compania va adopta o strategie de toleranţă zero faţă de clienţii rău-platnici, casnici sau industriali", se mai arată în sursa citată.
Totodată, reprezentanţii companiei susţin că deficitul de gaze naturale va duce la imposibilitatea de a înmagazina suficiente cantităţi de gaze naturale în depozitele subterane pentru următorul sezon rece, ceea ce va avea urmări grave pentru populaţie şi pentru siguranţa în furnizare.
În intervalul iulie-decembrie 2007, compania a raportat o cifră de afaceri de 1,21 miliarde de lei şi un câştig net de 75 milioane lei.