Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la bilanţul MAp, că evoluţiile către NATO ale ţărilor din vecinătatea României vor necesita, "în timp, probabil", o revizuire atât a politicii externe, cât şi a Strategiei naţionale de apărare.
El a menţionat că Albania şi Croaţia au primit, la summit-ul NATO de la Bucureşti, invitaţia de a intra în Alianţă, în timp ce Macedonia poate primi invitaţia în orice moment după ce îşi va fi rezolvat "contenciosul de nume" cu Grecia.
"Nu comentez responsabilităţile celor care nu au rezolvat o problemă bilaterală înainte de summit, ratând invitarea Macedoniei", a spus Băsescu, în acest context, fără a face alte precizări.
Şeful statului a menţionat că, pentru România, zona Balcanilor devine tot mai sigură prin acceptarea în NATO a unor noi state, situate în vecinătatea noastră.
"În timp, probabil, realitatea evoluţiilor către NATO din jurul frontierelor noastre va necesita o revizuire atât a politicii externe, cât şi a Strategiei naţionale de apărare. Dar în timp, pe măsură ce realităţile politice devin realităţi în teren, şi nu cu anticipaţie, ceea ce ne-ar crea disconfortul de a avea suspiciuni legate de eventuale lacune în Strategia de securitate", a adăugat Băsescu.
El declarase, înainte de summit-ul NATO de la Bucureşti, la TVR, că s-a adresat autorităţilor de Skopje atrăgând atenţia că problema disputei cu Grecia trebuie abordată cu maximă seriozitate pentru că există riscul ca, la Bucureşti, autorităţile elene să uzeze de dreptul de veto referitor la invitarea Macedoniei în NATO.
La summit-ul de la Bucureşti, NATO a adresat Croaţiei şi Albaniei invitaţia de a adera la Alianţă, dar nu şi Macedoniei.