Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) lucrează la o metodologie de evaluare a efectelor schimbărilor climatice asupra sănătăţii, fiind vizate măsurile de intervenţie în cazul temperaturilor extreme sau a inundaţiilor, printre care informarea populaţiei şi vaccinarea gratuită a celor afectaţi.
"În acest an, Ministerul Sănătăţii Publice va elabora o metodologie naţională de evaluare şi monitorizare a efectelor schimbărilor climatice asupra stării de sănătate a populaţiei", susţine ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în mesajul de Ziua Mondială a Sănătăţii (7 aprilie) postat pe site-ul ministerului.
Totodată, Nicolăescu apreciază că va fi îmbunătăţit programul de intervenţie în cazul temperaturilor extreme şi a inundaţiilor, prin informarea populaţiei, vaccinarea gratuită a persoanelor afectate pentru a preveni îmbolnăvirile, aprovizionarea spitalelor cu medicamentele şi materiale necesare acordarii primului ajutor, precum şi verificarea calităţii apei de băut.
"În premieră, în cadrul Programelor naţionale de sănătate, vom finanţa studii epidemiologice cu privire la influenţa asupra sănătăţii a schimbărilor şi tendinţelor climatice", precizează ministrul Eugen Nicolăescu în mesajul său de Ziua Mondială a Sănătăţii.
Ministrul Eugen Nicolăescu explică, în mesajul său, că există deja paşi stabiliţi pentru reducerea efectelor acestor schimbări, respectiv monitorizarea calităţii apei şi aerului, îmbunătăţirea capacităţii de supraveghere a bolilor transmisibile şi ţinerea sub control a noilor virusuri care apar, reducerea poluării sau folosirea eficientă a terenurilor. Nicolăescu subliniază că schimbările climatice afectează în special copiii, persoanele de vârsta a treia, cele care suferă de boli cronice sau cele defavorizte economic.
"Modificările climatice au afectat în mod direct şi România, ducând fie la apariţia valurilor de căldură intensă cu care populaţia s-a confruntat în ultimii ani, fie la apariţia unor fenomene meteorologice extreme (inundaţii, intensificări de vânt, vreme foarte geroasă sau căderi masive de zapadă)", mai spune ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, specialiştii din sănătate au constatat ca efect al schimbărilor climatice acutizarea afecţiunilor cronice, acestea ducând uneori la decese.
Nicolăescu precizează că Ministerul Sănătăţii a reuşit, în colaborare cu organizaţii internaţionale, să ţină sub control efectele schimbărilor climatice din ultimii doi ani.
"Am încercat să învăţăm populaţia la ce trebuie să se aştepte şi cum să reacţioneze în situaţii critice. Am început să dezvoltăm sistemul de asistenţă medicală de urgenţă şi, în paralel, să îmbunătăţim sistemul de supraveghere a bolilor transmisibile, conform cerinţelor şi metodologiilor din UE", explică Nicolăescu.
Ziua Mondială a Sănătăţii este sărbătorită în 7 aprilie, tema din acest an fiind "Protejarea sănătăţii în faţa schimbărilor climatice". Această zi este legată de data înfiinţării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost înfiinţată la 7 aprilie 1948, având în prezent un număr de 192 de state membre.