Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, că strategia naţională de securitate trebuie actualizată neîntârziat, prin revizuirea din punctul de vedere ale dinamicii geopolitice rezultată în urma summit-ului NATO de la Bucureşti.
iderul PSD a susţinut că actuala strategie de securitate naţională "este depăşită şi trebuie actualizată".
"Această broşură portocalie propusă de preşedinte şi aprobată fără consultarea partidelor trebuie revizuită din punctul de vedere al dinamicii şi fluidităţii geopolitice", a adăugat el.
Geoană a spus că strategia de securitate naţională trebuie actualizată prin includerea câtorva teme care au fost prezente şi în discuţiile din cadrul summit-ului NATO de la Bucureşti şi care au găsit doar răspunsuri parţiale: zona din vecinătatea imediată a României, strategia de securitate energetică, scutul antirachetă.
Liderul PSD a menţionat că liderii social-democraţi vor propune o variantă proprie de actualizare a strategiei de securitate naţională.
"Preşedintele şi premierul şi Parlamentul au obligaţia să actualizeze neîntârziat strategia de securitate naţională", a mai spus Geoană.
El a mai apreciat că intenţia actualului Guvern de a recurge la o importantă achiziţie de echipament de tehnică militară ar trebui amânată până la finalizarea acestei strategii şi să ţină cont de modificarea climatului geostrategic al regiunii.
"Înainte ca pe ultimii metri de mandat actualul guvern să se repeadă la achiziţionarea de avioane costisitoare, este nevoie de o discuţie mai serioasă. Fac un apel la Guvern să amâne achiziţia de echipamente militare până la finalizarea actualizării strategiei de securitate naţională", a afirmat Geoană.
Armata română ar putea fi echipată cu transportoare blindate de infanterie produse în Germania, fondurile totale necesare pentru dotarea completă a forţelor militare fiind estimate la 15 miliarde euro, o sumă fabuloasă pe care România nu o poate aloca în prezent, a afirmat premierul Călin Popescu Tăriceanu.
"Am discutat cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, despre posibilitatea de a ne echipa cu transportoare blindate de trupe de infanterie produse în Germania, marca Dingo, care se pare că sunt cele mai performante din punct de vedere al protecţiei oferite personalului", a spus Tăriceanu, la postul public de televiziune.
Vehiculele blindate Dingo 2 sunt fabricate de compania germană Krauss-Maffei.
Şeful Guvernului a arătat că echipamentele folosite în prezent de soldaţii români sunt depăşite comparativ cu dispozitivele utilizate, de exemplu, de insurgenţii din Afganistan, că programele majore de înzestrare a armatei au fost foarte mult amânate în lipsa unor soluţii inteligente de finanţare şi că există semnale că banii sunt irosiţi de multe ori pentru dotări care nu mai servesc la nimic.
"Sumele sunt foarte mari, vreau să spun că unele estimări duc la concluzia că ar fi nevoie pentru dotarea completă a armatei de 15 miliarde de euro. România nu este capabilă în acest moment să pună la dispoziţie o sumă atât de fabuloasă. Este o sumă uriaşă, însă aceste programe trebuie demarate", a afirmat premierul.
El a arătat că efortul financiar este însă suportabil pe mai mulţi ani.
CSAT a aprobat, în şedinţa din 17 aprilie 2006, "Strategia de Securitate Naţională a României - România Europeană, România Euro-Atlantică: pentru o viaţă mai bună într-o ţară democratică, mai sigură şi prosperă".
Documentul a fost trimis Parlamentului "spre informare" abia în octombrie 2007.
La 16 octombrie, chestorul Senatului din partea PSD, Ioan Chelaru, a declarat că membrii Biroului Permanent au primit de la preşedintele Traian Băsescu "un material" pe a cărui copertă apar, pe lângă titlul "Strategia de Securitate Naţională a României", şi cuvintele "România" şi "Preşedintele".
"Nu există în Constituţie o instituţie preşedintele. Probabil că preşedintele a vrut să ne informeze despre ceea ce s-a discutat în luna aprilie 2006", a arătat Chelaru. El a precizat că, potrivit prevederilor Constituţiei, Parlamentul este obligat prin lege să aprobe Strategia de Apărare a Ţării şi că "nu există o Strategie de Securitate Naţională a României, pe care Parlamentul să o aprobe".
Prin urmare, concluzia sa a fost că strategia a fost primită "doar ca o lectură".
La rândul său, Ion Stan a afirmat, în timpul şedinţei Camerei Deputaţilor din 23 octombrie 2007, că "Strategia de Securitate Naţională a României, ediţia Traian Băsescu, este un pseudo program de guvernare anticonstituţional, un manifest politic neototalitarist, un atentat la ordinea constituţională democratică".
Şi el a invocat faptul că legea fundamentală, "la art.65 alin. (2), lit.f) menţionează doar Strategia de Apărare a Ţării, iar Legea nr.473/2004 privind planificarea apărării, deşi la art.5 alin. (1), stipulează obligaţia preşedintelui României de a prezenta spre adoptare Parlamentului, în termen de şase luni de la depunerea jurământului, Strategia de Apărare a Ţării".