Angajaţii de la Automobile Dacia Piteşti au intrat, luni, în cea de-a treia săptămână de grevă generală şi anunţă că vor organiza, la jumătatea acestei săptămâni, un miting de protest de patru ore, în Piaţa Vasile Milea din Piteşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Suntem hotărâţi să rămânem în grevă generală până când acest patronat va înţelege să discute cu noi de la egal la egal şi să înţeleagă că trebuie să rezolve revendicările noastre şi nu să găsească tertipuri prin care să ne intimideze şi să ne provoace. Vom protesta şi vom face iar miting de protest pentru a ne cere drepturile noastre", a declarat, luni, viceliderul sindicatului de la Dacia, Ion Iordache.
Totodată, conducerea sindicatului a anunţat că joi, între orele 10.00-14.00, angajaţii Dacia vor organiza un miting de protest în Piaţa Vasile Milea din Piteşti.
"Sindicatul Autoturisme Dacia, în numele membrilor pe care îi reprezintă, solicită reprezentanţilor partidului de guvernământ, în speţă Partidului Naţional Liberal, să se abţină să mai facă comentarii ostile referitoate la greva salariaţilor de la Automobile Dacia S.A.", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de Sindicatul Autoturisme Dacia, care consideră că declaraţiile politicienilor pot influenţa decizia în dosarul în care se judecă legalitatea grevei generale de la Dacia şi care are termen în 9 aprilie.
"Un verdict împotriva acestei greve poate avea consecinţe incomensurabile în plan internaţional referitoare la respectarea drepturilor omului în România", se mai precizează în documentul citat.
Angajaţii Dacia Piteşti au intrat, luni, 24 martie, începând cu ora 7.00, în grevă generală pe timp nelimitat, după ce toate negocierile dintre patronatul şi sindicatul uzinei au eşuat.
De la declanşarea grevei, între sindicat şi patronat au avut loc mai multe runde de negocieri, toate eşuate. Angajaţii cer o majorare salarială de 550 de lei, în timp ce administraţia a oferit o creştere de 12 la sută a salariului mediu brut.
Administraţia Dacia Piteşti a contestat în instanţă legalitatea grevei generale, depunând în acest sens o plângere la Tribunalul Agreş. Administraţia reclamă, în primul rând, faptul că sindicatul nu a parcurs toate cele patru capitole de negociere înainte de declanşarea grevei generale. De asemenea, administraţia contestă listele sindicatului privind numărul participanţilor la grevă, susţinând că se află în grevă generală doar 40 la sută din muncitori. Liderii sindicali susţin, însă, că listele de semnături atestă că 76% dintre muncitori s-au declarat pentru declanşarea grevei.
Miercurea trecută, la al doilea termen al procesului, magistraţii Tribunalului Argeş au amânat din nou judecarea pe fond a cauzei, stabilind un nou termen pentru 9 aprilie.
Tot miercuri, reprezentanţii administraţiei Dacia Automobile Piteşti au anunţat că negocierile patronatului cu sindicatul uzinei se sistează până când muncitorii vor relua lucrul.
"Astăzi (miercuri, n.r.) sindicatul a arătat că ştie că greva este ilegală şi încearcă prelungirea ei prin orice mijloace. Sindicatul Automobile Dacia acţionează împotriva intereselor salariaţilor. Administraţia îndeamnă angajaţii să vină la lucru şi să-şi urmeze interesele. Am propus că fondul bănesc destinat biletelor de tratament şi odihnă să fie transformat într-o sursă de bani care să permită o mărire de salariu pentru fiecare angajat cu 20 de lei pe lună, situaţie cu care sindicatul nu a fost de acord. Vom relua negocierile doar după începerea muncii de către salariaţi", declara directorul de comunicare al companiei, Liviu Ion.
De asemenea, administraţia uzinei anunţa că Dacia a reluat, joia trecută, producţia, cu angajaţi din schimburile 1 şi 2, fabricând în total 85 de vehicule, faţă de o cadenţă de 61 de vehicule pe oră cât avea uzina înainte de grevă.
"În ciuda presiunilor salariaţilor grevişti, salariaţii non-grevişti de la Dacia au fabricat astăzi (joi, n.r.) 85 de vehicule", declara Liviu Ion.
În replică, liderii sindicali au susţinut că anunţul făcut de reprezentanţii administraţiei privind reluarea producţiei cu muncitorii din primele două schimburi reprezintă "o provocare la adresa greviştilor" pentru ca aceştia să renunţe la protest. Ion Iordache, viceliderul sindical de la Dacia Automobile Piteşti, a susţinut, vineri, că toţi cei 7.600 de muncitori din toate schimburile care au semnat pentru declanşarea grevei generale continuă protestul şi nu vor renunţa până când revendicările nu le vor fi soluţionate.
"Patronatul vrea acum să-i incite pe grevişti pentru ca aceştia să devină violenţi şi greva să fie suspendată pe acest motiv sau să-şi piardă încrederea în protest şi să renunţe, dar vă asigur că nu vor reuşi. Maşinile anunţate că au fost fabricate sunt rebut, o afirm cu toată responsabilitatea, deoarece ele au fost realizate cu muncitorii tineri, de-abia angajaţi şi cu o calificare mică, în formare, care acum învaţă tainele meseriei. Nu ştiu ce vor să demonstreze cu acest lucru, eu vă spun că toţi cei 7.600 de sindicalişti, dispuşi în toate schimburile, care au semnat pentru grevă generală sunt în grevă generală şi nu vor renunţa", a spus Iordache.
În 27 martie la Mioveni a avut loc un miting al salariaţilor de la SC Dacia Automobile şi al sindicaliştilor afiliaţi la Blocul National Sindical, la acţiune participând aproximativ nouă mii de persoane.