Preşedintele american George W. Bush şi omologul său rus Vladimir Putin nu au reuşit să îşi rezolve diferendul pe tema scutului antirachetă în cadrul unei întâlniri de adio duminică, dar au convenit să lase o atmosferă pozitivă succesorilor lor, relatează Reuters.
Cei doi lideri, aflaţi la finalul mandatelor lor prezidenţiale, au semnat o declaraţie în care şi-au exprimat disponibilitatea de a căuta o soluţie de compromis privind scutul antirachetă, o problemă care a contribuit la deteriorarea relaţiilor dintre cele două state până la un nivel similar cu cel din perioada imediat următoare Războiului Rece. Putin şi-a reafirmat opoziţia faţă de planurile americane, iar cei doi şi-au încheiat summitul de două zile la reşedinţa de la Soci de pe litoralul Mării Negre recunoscând că este nevoie de mai multe eforturi pentru a-şi rezolva diferenţele pe această problemă.
"Vreau să fiu înţeles corect. Din punct de vedere strategic, nu s-a produs nici o schimbare în atitudinea noastră principală faţă de planurile Statelor Unite", a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă.
"În acelaşi timp există unele evoluţii pozitive. Îngrijorarea noastră a fost în sfârşit auzită de partea americană", a precizat Putin. "Sunt optimist, dar precaut că vom ajunge la un acord".
Stând alături după ce au purtat discuţii toată dimineaţa, Putin şi Bush care au stabilit o relaţie personală agreabilă în pofida tensiunilor dintre ţările lor, s-au salutat cu căldură cu prilejul ultimei lor întâlniri în calitate de şefi de state.
Mai de vreme, Bush a purtat discuţii cu protejatul lui Putin, Dmitri Medvedev, care va prelua preşedinţia Rusiei la 7 mai.
"Părea un tip foarte direct, părea un om dispus să îmi spună ce îl preocupă", a declarat Bush. "Primele mele impresii sunt foarte favorabile, un tip inteligent", a adăugat liderul american.
Singurul acord semnat la Soci a fost o declaraţie cu privire la "cadrul strategic" al relaţiilor ruso-americane, menite să stabilească atmosfera pe care o vor lăsa succesorilor lor.
Documentul evocă domenii în care Statele Untie şi Rusia colaborează deja, inclusiv comercial, neproliferarea nucleară şi contraterorismul, dar au stabilit şi căi de reducere a diferendurilor, inclusiv în privinţa scutului antirachetă.