Majoritatea riscurilor care ameninţă creşterea economiei mondiale şi care au fost previzonate în urmă cu şase luni se adeveresc în acest moment, a declarat preşedintele Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de Reuters.
"Estimările pe care le vom publica în câteva zile nu arată îmbunătăţiri", a spus Strauss-Kahn, cu ocazia unui forum găzduit sâmbătă de premierul britanic Gordon Brown, la care au participat mai mulţi lideri de centru stânga din întreaga lume.
Fondul va publica, săptămâna viitoare, raportul bianual privind perspectivele economiei globale.
În urmă cu câteva zile, FMI a revizuit în scădere, pentru a doua oară în acest an, previziunea privind creşterea economiei mondiale în 2008, la 3,7% de la 4,1% estimat în luna ianuarie şi 4,8% în octombrie 2007. Revizuirile Fondului subliniază impactul problemelor de creditare din Statele Unite asupra economiei globale.
Cea mai recentă estimare a Fondului plasează creşterea economică mondială de anul acesta la cel mai scăzut nivel din 2002, când avansul a fost de 3,1%, potrivit datelor FMI.
Printre participanţii la forumul condus de premierul Brown s-au aflat preşedintele Africii de Sud, Thabo Mbeki, prim-ministrul australian Kevin Rudd, cancelarul austriac Alfred Gusenbauer şi şeful de stat din Ghana, John Kufuor, care au discutat despre globalizare, schimbările climatice şi reformele din cadrul instituţiilor globale.
La forum au mai fost prezenţi directori ai FMI, ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Băncii de Dezvoltare din Africa şi ai unor agenţii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Brown susţine idea unei supravegheri mai degrabă globale decât naţionale a pieţelor financiare, şi a solicitat băncilor să dezvăluie pierderile suferite în urma crizei creditelor ipotecare riscante.
Totodată, premierul britanic a subliniat că a existat o susţinere generală din partea liderilor prezenţi la forum în ceea ce priveşte nevoia de transparenţă pe pieţele financiare şi a unui nou sistem de avertizare asupra evoluţiei economiei mondiale.