Armata română ar putea fi echipată cu transportoare blindate de infanterie produse în Germania, fondurile totale necesare pentru forţelor militare fiind estimate la 15 miliarde euro, o sumă fabuloasă pe care România nu o poate aloca în prezent, a afirmat premierul Călin Popescu Tăriceanu.
El a arătat însă, la postul public de televiziune, că efortul financiar este suportabil pe mai mulţi ani.
România are disponibilitatea de a suplimenta numărul de militari români trimişi în Afganistan cu o companie, dar o astfel de decizie trebuie însoţită de acţiuni similare din partea tuturor ţărilor membre NATO, a declarat, joi, premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat de presă dacă România va suplimenta numărul militarilor în Afganistan, Tăriceanu a răspuns: "Avem în această privinţă o disponibilitate de o companie. Dorim ca o contribuţie crescută a României să fie acompaniată de o contribuţie similară a tuturor participanţilor şi a tuturor membrilor NATO".
El a arătat că a cerut ministrului Apărării să prezinte Guvernului, imediat după summit-ul NATO, o analiză privind nivelul de dotare cu echipamente a trupelor româneşti din Afganistan, pentru a se evita înregistrarea de victime în acea zonă de operaţiuni.
Premierul a mai precizat că Guvernul va asigura în continuare dotarea trupelor româneşti cu echipamentele necesare.
"România are un rol recunoscut, avem 645 de militari în Afganistan şi vreau să subliniez preocuparea Guvernului de a asigura dotarea cu mijloace de cea mai bună calitate a trupelor noastre din Afganistan, în aşa fel încât să evităm evenutuale victime pe aceste teatre de operaţiuni", a spus Tăriceanu.
Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri seară, că potrivit unei evaluări a instituţiei pe care o conduce, România are capacitatea de a-şi asuma singură responsabilitatea securizării provinciei Qalat din sudul Afganistanului.
Potrivit acestei evaluări, efectivele pot fi suplimentate cu maximum o companie, respectiv 100-150 de persoane, cu asumarea formării unei misiuni de monitorizare şi consiliere a armatei afgane, care să organizeze sistemul de apărare la nivelul unei garnizoane.
Potrivit ministrului, România şi-ar putea asuma astfel singură responsabilitatea pentru securitatea regiunii Qalat, inclusiv prin mutarea în zonă a unor efective româneşti dislocate în alte zone din Afganistan.