Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a declarat, vineri, că la Consiliul NATO-Rusia s-a discutat "adiacent" despre integrarea sistemului antirachetă, iar Rusia a propus să se creeze două centre de schimb de informaţii operative, la Moscova şi la Bruxelles.
"Astăzi am amintit despre această problemă, însă oarecum adiacent. Principalele discuţii vor fi cu partenerii noştri americani, când preşedintele SUA va veni la Soci şi poimâine, când vom avea discuţii mai substanţiale, inclusiv pe acest subiect", a declarat Vladimir Putin, conform traducerii oficiale.
El a ţinut să precizeze că "a observat că există o înaintare substanţială în dialogul privind crearea scutului antirachetă".
"Noi am prezentat propriile iniţiative şi trebuie să analizăm pericolul rachetelor, să aigurăm acces egal al tuturor, SUA, Rusia şi Europa. Am propus să se creeze două centre de schimb de informaţii operative la Moscova şi la Bruxelles", a precizat Putin, conform traducerii oficiale.
Liderul de la Kremlin a mai arătat că Rusia este pregătită să participe la noul sistem de securitate în Europa şi în întreaga lume şi că, deşi rolul cheie în crearea noii arhitecturi a relaţiilor internaţionale în lumea modernă aparţine Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Consiliului de Securitate ONU, o organizaţie mare, cum ar fi NATO, reprezintă "un jucător important".
"Faptul că noi am fost de acord cu crearea Consiliului Rusia-NATO, participăm la acest consiliu activ, indică faptul că ne străduim să avem un dialog bun cu această organizaţie şi vrem să avem rezultate bune", a spus Putin.
El a precizat că, în cadrul dezbaterilor din Consiliul NATO-Rusia, s-a vorbit despre "lucrul comun în lupta împotriva terorismului şi împotriva răspândirii armelor de distrugere în masă în Marea Mediterană".
"Navele marinei militare ruse participă în operaţiuni comune în această zonă a Mării Mediterane. În plus, munca în Afganistan, lupta privind prevenirea catastrofelor, împotriva terorismului. Şi acest lucru este foarte important. Suntem orientaţi spre o activitate constructivă şi aşa vom face şi în viitor dacă partenerii noştri vor ţine cont de interese noastre", a mai declarat Vladimir Putin.
Şi secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, vineri, la Bucureşti, că discuţiile din Consiliul NATO-Rusia nu s-au focalizat pe subiectul scutului antirachetă, acesta urmând să fie discutat de liderii rus şi american, Vladimir Putin şi George W. Bush, la Soci.
Întrebat care au fost concluziile discuţiilor din Consiliul NATO-Rusia în ceea ce priveşte scutul antirachetă, secretarul general al Alianţei a spus că problema nu a fost aprofundată în Consiliu.
El a precizat că discuţiile s-au canalizat asupra apărării în cadrul unor teatre de operaţiuni şi a menţionat că subiectul scutului antirachetă va fi, mai mult ca sigur, abordat de preşedintele în exerciţiu al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi cel al Statelor Unite, George W. Bush, la întâlnirea pe care cei doi o vor avea la Soci.
NATO a propus Rusiei o coordonare a sistemelor de apărare antirachetă rus, american şi cel cu care Alianţa intenţionează să se doteze, se arată în declaraţia finală a summit-ului de la Bucureşti. Declaraţia finală a summit-ului salută "contribuţia" viitorului scut american antirachetă din Europa Centrală la "apărarea aliaţilor" europeni.