Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că teza potrivit căreia aderarea unei ţări la NATO duce automat la democratizare este "exagerată" şi "foarte ciudată", precizând că Ucraina este o democraţie, deşi nu a fost primită în Alianţă, iar în Letonia aderarea nu a schimbat nimic.
Preşedintele Vladimir Putin a fost întrebat, în conferinţa de presă susţinută la Bucureşti, care a urmat Consiliului NATO- Rusia, dacă este un lucru rău ca această ţară să aibă vecini democratici stabili, în contextul în care în cadrul Alinaţei s-a auzit că extinderea NATO către est şi apropierea graniţei vestice are ca scop întărirea valorilor democratice şi a stabilităţii în regiune.
Vladimir Putin a admis că această teză s-a auzit, iar această idee a răsunat chiar şi în Consiliului NATO-Rusia, în luarea de cuvânt a unor colegi.
"Pentru mine este o teză foarte ciudată", a răspuns Putin, adăugând retoric: "Cum sună: dacă o ţară este membră NATO, atunci ea pretinde să fie democratică. Dar dacă nu este membră înseamnă că nu este democratică. Câte ţări din lume, unde nimeni nu se îndoieşte de ordinea lor democratică, nu sunt ţări NATO?", conform traducerii ofociale.
El a dat exemplul Ucrainei, care, dacă ar fi fost primită în NATO, ar fi devenit o democraţie. "Dar astăzi ea nu este o democraţie? Asta este ceva ciudat", a adăugat el.
Preşedintele rus a menţionat un al doilea aspect al acestei probleme, şi anume faptul că aderarea la NATO "nu duce automat la democratizarea unei ţări, nu este un democratizator automat".
"Să luăm aspecte legate de ţările baltice. În Letonia nu este o stare democratică a societăţii (...) dar aderarea la NATO nu a schimbat nimic pentru aceste sute de mii de oameni din Letonia. De aceea, teza privind rolul de democratizator al blocului militar este exagerată", a spus Putin, potrivit traducerii oficiale.