În timp ce, în mod public, NATO cere aliaţilor să suplimenteze numărul militarilor pe frontul din Afganistan, dincolo de uşile închise ale summitului de la Bucureşti, Alianţa a pregătit o strategie secretă de retragere, măsură srijinită de Germania, relatează Der Spiegel în ediţia electronică.
Dacă până în prezent nimic din ceea ce s-a discutat cu uşile înschise, la summitul NATO de la Bucureşti, nu a scăpat presei, se pare că un document privind strategia de retargare a trupelor aliate din Afganistan a rămas un mister pentru jurnalişti, susţine Der Spiegel.
Unele voci afirmă că menţinerea secretului privind acest proiect este justificată de anumite detalii care ar putea compromite siguranţa trupelor NATO din Afganistan, în schimb altele au apreciat că documentul este prea controversat pentru a fi dat publicităţii.
Se pare că a fost efectuată o schemă privind etapele retragerii celor 47.000 de militari NATO aflaţi în prezent în Afganistan. Potrivit unor diplomaţi, au fost evidenţiate anumite repere, deşi o retragere nu va avea loc în viitorul apropiat.
Susţinerea Germaniei însă nu este întâmplătoare, subliniază sursa citată. Ministrul german al Apărării, Franz-Josef Jung, a evocat necesitatea realizării unui astfel de plan, în toamna lui 2007, la o reuniune NATO din Olanda, actualul document fiind bazat în principal pe ideile sale privind strategia de retragere.
În proiectul iniţial erau menţionate "securitatea în reţea" şi planul de reconstrucţie, ca având roluri esenţiale în Afganistan. Proiectul actual, în schimb, precizează foarte concret nivelul de consolidare al forţelor de securitate afgane înainte de plecarea trupelor NATO, numărul soldaţilor de care are nevoie armata afgană - 80.000 de militari, nivelul minim de competenţă al militarilor, dar şi o listă ce menţionează capabilităţile logistice ale armatei.
Date fiind aceste criterii, susţin experţii, retragerea ar putea începe mai devreme de 2015, deşi nu s-a stabilit încă o dată precisă.