Presa internaţională comentează pe larg summitul NATO de la Bucureşti şi prevederile declaraţiei adoptate la finalul reuniunii, insistând asupra victoriei obţinute de Vladimir Putin, angajamentul Alianţei din Afganistan sau planul privind apărarea europeană, salutat de George W. Bush.
Potrivit ediţiei de vineri a cotidianului Telegraph, este remarcabil faptul că forţele combatante ale NATO din sudul Afganistanului au înregistrat atât de multe succese, având în vedere "paralizia" care pare să fi afectat capacitatea de decizie a Alianţei în lupta împotriva talibanilor.
În sudul Afganistanului nu sunt desfăşurate forţe ale Germaniei, Franţei sau Greciei. Aceste ţări au detaşate trupe doar în nordul şi estul ţării, unde principala ameninţare cu care se confruntă este plictiseala, comentează publicaţia. NATO poate că a câştigat Războiul Rece, însă va avea nevoie de mai mult timp înainte de a proclama o victorie în Afganistan, apreciază cotidianul.
Preşedintele rus Vladimir Putin a fost singurul câştigător la summitul Alianţei, deşi încă nu ajunsese la Bucureşti, conform cotidianului Times. Atât pentru el, cât şi pentru liderul american George W. Bush, la Bucureşti s-a dat o bătălie, care a fost câştigată de Putin. Alianţa a decis să nu includă Georgia şi Ucraina în Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP), aşa cum susţinuse Bush. Putin a pierdut însă un punct important, şi anume faptul că NATO a aprobat planul de amplasare a scutului american antirachetă în Cehia şi Polonia, scrie Times.
Această săptămână a fost marcată şi de divergenţe în domeniul combaterii terorismului, o a doua mare temă a summitului, vând în vedere că ţările europene nu împărtăşesc viziunea Statelor Unite referitoare la fundamentalismul islamic.
Conform cotidianului Moscow Times, vestea bună pentru Vladimir Putin a fost că invitaţia de aderare pentru Ucraina şi Georgia a fost amânată, deşi secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a subliniat că această decizie este valabilă pe termen scurt.
Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a fost clar dezamăgit de decizia NATO. "A fost un test pentru alianţă, pentru partenerii noştri", a declarat el. "Ucraina a făcut o alegere şi va adera la NATO", a adăugat el. Reacţiile oficialilor ruşi au fost relativ rezervate, adaugă publicaţia.
Şi Associated Press subliniază că Vladimir Putin a obţinut cea mai importantă victorie diplomatică, înainte de a sosi la summit. Rusia nu a putut însă preîntâmpina recunoaşterea Kosovo de către statele occidentale sau blocarea planurilor americane antirachetă, comentează agenţia.
Această victorie a lui Putin intervine în condiţiile în care Kremlinul a încheiat mai multe acorduri cruciale în domeniul energetic, afectând speranţele statelor occidentale privind o reducerea gradului de dependenţă de energia furnizată de Rusia, apreciază sursa citată.
DPA apreciază că, în urmă cu jumătate de secol, secretarul general al NATO, Lord Ismay, declarase că obiectivul Alianţei era acela de a "menţine americanii în cadrul organizaţiei şi ruşii în afara ei (...)". Astfel, liderii NATO au fost nevoiţi să decidă la Bucureşti dacă ar trebui să menţină Rusia "în afară", sau să aibă o relaţie prietenoasă cu această ţară, adaugă agenţia.
Conform cotidianului Washington Post, Bush a declarat că obiectivul NATO este acela "de a da asigurări că Alianţa rămâne relevantă", subliniind că cea mai bună metodă pentru a obţine acest lucru este "abordarea provocărilor din Afganistan". După ce a sosit la Bucureşti, pentru summitul NATO, liderul american a constatat că aliaţii definesc relevanţa în mod diferit. Succesele în Afganistan ar putea fi vitale pentru relevanţa pe termen lung a Alianţei Nord-Atlantice, comentează publicaţia.
Publicaţia Les Echos remarcă mulţumirea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, care a obţinut de la George W. Bush "gestul pe care îl aştepta". Sarkozy a a declarat că preşedintele american a salutat o Europă a apărării. "Este un moment istoric", a apreciat preşedintele francez.
Pentru Franţa, această aprobare din partea Statelor Unite, care au avut mult timp o atitudine suspicioasă cu privire la constituirea unui comandament european autonom al NATO, presupune două consecinţe, subliniază Les Echos.
Prima este aceea că, înainte de a prelua preşedinţia Uniunii Europene, la 1 iulie, Franţa va avea ca prioritate relansarea construcţiei unui "pilon militar" al Europei. A doua consecinţă este că Franţa va putea să confirme intenţia "de a-şi relua locul în cadrul NATO".
Apropierea dintre Franţa şi NATO nu permite totuşi o victorie pentru George W. Bush, care participă la ultimul summit în calitate de preşedinte american. Pledoaria sa în favoarea includerii Ucrainei şi Georgiei în Planul de Acţiune pentru Aderare la Alianţă nu a fost "auzit" de toţi partenerii, comentează Les Echos.
Şi cotidianul belgian Le Temps subliniază că George W. Bush a salutat, "într-o declaraţie istorică", apărarea europeană. În ceea ce priveşte Afganistanul, Alianţa se angajează să ofere Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), mai multe mijloace şi o flexibilitate sporită în ceea ce priveşte angajamentul trupelor, pentru combaterea talibanilor, comentează publicaţia. Misiunile civile vor fi în schimb transferate Naţiunilor Unite.
Pe de altă parte, agenţia Associated Press remarcă faptul că liderul american George W. Bush a părăsit devreme ultima sesiune NATO de joi. "Preşedintele a rămas acolo întreaga zi. A ascultat pe toată lumea. Este ceva rar (...) Acum trebuie însă să plece", a declarat secretarul american de Stat, Condoleezza Rice.
La rândul său, cotidianul Independent surprinde cazul lui Jon Smith, editor la Press Association, rănit într-un accident rutier produs la Bucureşti în care a fost implicat şi un autobuz, menţionând că ziaristul se poate considera norocos, având în vedere soarta câinilor comunitari din acest oraş, circa 30.000, care au fost adunaţi de pe străzi şi închişi în centre speciale.