Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Formul Tinerilor Atlantişti, că decizia adoptată la summit-ul NATO în privinţa Balcanilor de Vest dovedeşte capacitatea organizaţiei de a fi nu doar o alianţă militară, ci şi una politică, vizionară.
"Decizia adoptată la summit-ul NATO în privinţa Balcanilor de Vest arată capacitatea Alianţei de a fi nu numai o alianţă militară, ci şi una politică, vizionară, care a lăsat deschisă poarta către valorile alianţei noastre, pentru orice stat din regiune", a spus Băsescu
El a remarcat că nu mai puţin important este faptul că, prin concluzia summit-ului, Georgia şi Ucraina au garantată dorinţa Alianţei de a-i primi în interiorul ei ca membri NATO, a mai spus şeful statului.
Preşedintele a precizat că, în mod evident, cele două ţări - Georgia şi Ucraina - sunt supuse unui intens proces de evaluare şi a menţionat că este posibil ca, în luna decembrie, să primească MAP. Băsescu a precizat că a făcut aceste observaţii pentru a arăta modul în care interesele României ca şi interesele oricărui alt stat s-au putut vedea reflectate în deciziile summit-ului de la Bucureşti.
Traian Băsescu a apreciat că "poate cea mai spectaculoasă" decizie de la summit este cea privind scutul anti-rachetă.
Preşedintele a precizat că în mod evident au existat şi există dubii în cadrul alianţei în această privinţă, dar a adăugat că NATO nu a cedat "presiunilor populiste" şi a adoptat o decizie conformă principiului indivizibilităţii aliaţilor. El a spus că, prin intermediul unui scut anti-rachetă NATO complementar cu cel al Statelor Unite va fi garantată securitatea României, a sudului Italiei, a Turciei, Bulgariei şi, în perspectivă, a unor ţări precum Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Albania şi Macedonia.
Traian Băsescu s-a referit şi la "întâmplarea nefericită" privind Macedonia, eveniment care în opinia sa a demonstrat că în mod egal un stat mic sau mediu are un cuvânt de spus în cadrul Alianţei. Potrivit preşedintelui, cu această ocazie "mecanismul intern al Alianţei a arătat că un stat care a avut interesele lezate a putut să spună «nu»".
Preşedintele a mai spus şi că summit-ul NATO a avut o pronunţată valoare democratică, menţionând în acest sens "capacitatea fiecărui membru de a-şi vedea interesele reflectate".
Băsescu a reamintit că, în timpul războiului rece, NATO era o alianţă militară, iar acum a devenit o alianţă care poate lua decizii politice, o alianţă care poate apăra interesele de securitate.
Traian Băsescu a încheiat mulţumind celor prezenţi şi declarându-se încrezător că aceştia s-au simţit bine în România. El a transmis invitaţilor în limba engleză că speră ca aceştia să părăsească România cu o impresie "acceptabilă".
În cadrul summitului de la Bucureşti liderii NATO au invitat Croaţia şi Albania să se alăture Alianţei militare occidentale, ceea ce nu s-a întâmplat şi pentru Macedonia, din cauza ameninţării Greciei de a-şi utiliza dreptul de veto pe fondul disputei pe tema numelui acesteia.