Comisia Europeană (CE) a transmis României un ultim avertisment României legat de numărul unic de urgenţă 112, arătând că sistemul funcţionează în continuare necorespunzător, şi precizează că această notificare reprezintă ultima etapă înainte de sesizarea Curţii Europene de Justiţie.
"Comisia trimite un ultim avertisment Bulgariei şi României cu privire la numărul 112. Într-o nouă rundă de proceduri privind încălcarea dreptului comunitar pentru normele UE în domeniul telecomunicaţiilor, Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat Bulgariei şi României (a doua etapă şi ultima înainte de sesizarea Curţii Europene de Justiţie). În ambele ţări, numărul european unic pentru apeluri de urgenţă 112 funcţionează în continuare în mod necorespunzător", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Executivul european arată că un număr unic pentru apeluri de urgenţă 112 care funcţionează în mod corespunzător este fundamental pentru a garanta siguranţa cetăţenilor UE.
"Persoanele aflate într-o situaţie de urgenţă ar trebui să fie localizate cu uşurinţă când formează 112 de pe telefoanele lor. Prin urmare, le recomand cu insistenţă autorităţilor bulgare şi române să asigure disponibilitatea şi funcţionarea corectă a numărului 112", a afirmat comisarul european pentru telecomunicaţii, Viviane Reding.
Oficialul european a amintit că normele UE în domeniul telecomunicaţiilor cer ca statele membre să se asigure că serviciile de urgenţă pot fi apelate gratuit prin numărul unic 112. Statele membre trebuie să garanteze, de asemenea, că operatorii de telecomunicaţii furnizează serviciilor de urgenţă informaţiile privind localizarea apelantului pentru apelurile către numărul 112, efectuate de pe telefoane fixe sau mobile.
Deşi numărul 112 este disponibil în România, se trimite un aviz motivat, deoarece informaţiile cu privire la localizarea apelantului nu sunt încă puse la dispoziţia serviciilor de urgenţă în cazul apelurilor efectuate de pe telefoane mobile, se arată în comunicat.
Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că procedura de infringement începută împotriva României continuă, deoarece Comisia Europeană solicită ca numărul unic de urgenţă să funcţioneze eficient.
"Chiar dacă Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care asigură finanţarea sistemului, Comisia Europeană consideră că acest lucru nu este suficient, ci doreşte ca mecanismul să funcţioneze eficient. Problema sistemului 112 continuă să fie un punct sensibil în relaţia cu CE, care trebuie rezolvat", au afirmat sursele citate.
Guvernul a anunţat, în luna martie, după aprobarea unei ordonanţe de urgenţă, că va finanţa sistemul naţional pentru apeluri de urgenţă 112 de la bugetul de stat, timp de cinci ani, cu o sumă anuală de 38 milioane lei, şi va conferi Ministerului Comunicaţiilor şi Autorităţii de Reglementare atribuţii suplimentare pentru reducerea numărului de apeluri false.
Executivul a decis totodată ca amenda minimă pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţă 112 să fie majorată de cinci ori, de la 100 lei, limită stabilită în 2002, la 500 lei.
Amenda pentru furnizorii serviciilor de comunicaţii care nu respectă obligaţiile în domeniu va creşte de zece ori, de la 10.000 lei la 100.000 lei.
Ministrul Comunicaţiilor, Borbely Karoly, a arătat că, anul trecut, în sistemul numărului unic de urgenţă 112 au fost înregistrate 36 milioane de apeluri, dintre care 33 milioane au fost false.
Comisia Europeană a anunţat, în luna noiembrie 2007, că a început procedura de infringement împotriva României, pentru a se asigura că numărul unic de urgenţă 112 funcţionează corespunzător.
Legislaţia UE în materie de telecomunicaţii impune statelor membre să se asigure că serviciile de urgenţă sunt accesibile gratuit, formând numărul de urgenţă unic european 112.
Statele membre trebuie să garanteze, de asemenea, că operatorii de telecomunicaţii furnizează serviciilor de urgenţă informaţiile privind localizarea apelantului pentru apelurile către numărul 112, efectuate de pe telefoane fixe sau mobile.
Borbely Karoly a declarat, în urmă cu două săptămâni, că localizarea persoanelor care apelează numărul unic de urgenţă 112 va fi posibilă pe o rază de un kilometru.
El a apreciat că localizarea apelanţilor va fi posibilă în vara acestui an, după încheierea unui acord între operatorii de telefonie mobilă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
STS este operatorul sistemului naţional pentru apeluri de urgenţă 112.