Miniştrii de Externe ai României şi Turciei, Adrian Cioroianu şi, respectiv, Ali Babacan, au declarat, joi, după o întâlnire bilaterală, că proiectul Nabucco este important pentru ambele state.
Adrian Cioroianu a precizat, după întâlnirea bilaterală pe care a avut-o cu omologul său turc, că apreciază poziţia Turciei care susţine proiectul Nabucco.
"Am discutat subiectul Nabucco care este un proiect la fel de important şi pentru partea turcă şi pentru partea română. Am apreciat poziţia ministrului de Exerne Ali Babacan care a spus că este un proiect important şi pentru Turcia", a afirmat Cioroianu.
Ali Babacan a declarat, la rândul său, că proiectul Nabucco este un proiect pe care Turcia vrea să îl implementeze şi îl susţine. "Este un proiect care leagă ţările ca Turcia şi România", a adăugat ministrul turc de Externe.
Un alt subiect al întâlnirii bilaterale a fost cooperarea dintre Turcia şi România pe plan economic şi în zona Mării Negre.
Cioroianu a precizat că a salutat prezenţa semnificativă a oamenilor turci de afaceri în România, arătând că Turcia este cel patrulea partener comercial al României.
El a adăugat că România şi-a oferit disponibilitatea de a împărtăşi Turciei din experienţa sa în procesul de negociere pentru aderarea la UE, proces care este în curs pentru Turcia.
"În special la capitolul energie noi putem să contribuim cu expertiza pe care o avem", a adăugat Cioroianu. El a mai spus că a reafirmat dorinţa României de a oferi Turciei, în măsura în care este necesar, şi sprijinul pe anumite proiecte punctuale în zona Mării Negre.
Turcia şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord în privinţa locului de unde va începe gazoductul Nabucco, în localitatea Ahiboz de lângă Ankara, a declarat în 21 martie un oficial al ministerului turc de Energie, citat de Reuters.
UE va furniza sprijin financiar pentru acest loc, a afirmat oficialul turc. "Spijinul Uniunii Europene, inclusiv cel financiar, va susţine construcţia infrastructurii, care va transforma localitatea Ahiboz într-un centru energetic", a afirmat oficialul turc. Oficialul nu a precizat fondurile care vor fi alocate de UE.
Gazoductul Nabucco, care urmează să traverseze Turcia şi regiunea Balcanică spre Austria, ceea ce înseamnă o lungime totală de circa 3.300 de kilometri, reprezintă un element central al planurilor UE de reducere a dependenţei Europei faţă de importurile de gaze din Rusia.
Proiectul de construcţie al gazoductului Nabucco, în valoarea de cinci miliarde euro, este condus de un consorţiu format din şase companii: RWE (Germania), OMV(Austria), MOL (Turcia), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria) şi Botas (Turcia). Fiecare partener din consorţiul Nabucco va deţine o participaţie de 16,67% din compania care va administra gazoductul, Nabucco Gas Pipeline International.
Proiectul de construcţie ar putea începe în anul 2010, iar gazoductul va deveni operaţional până în 2013.