Liderii lumii sunt ameninţaţi de câinii vagabonzi din Bucureşti, locul unde se desfăşoară summitul NATO, dar şi de vulpile din staţiunea Neptun, de la Marea Neagră, unde preşedintele SUA, George W. Bush, s-a întâlnit miercuri cu omologul său român, Traian Băsescu, avertizează blogul Foreign Policy.
"Kievul l-a întâmpinat pe preşedintele Statelor Unite George W. Bush cu lozinci de tipul Net NATO" (Nu NATO!, n. red.) scandate de protestatarii ucraineni, însă România, ţară membră NATO, i-a oferit delegaţiei americane un bun venit şi mai înfricoşător: mii şi mii de câini sălbatici, care circulă liber prin capitală", debutează articolul intitulat "Câinii comunitari ameninţă liderii lumii", publicat pe blogul Foreign Policy, un portal "pentru politică globală, economie şi idei", potrivit propriei prezentări. Articolul semnalează problema câinilor comunitari din Bucureşti, care au devenit, în contextul summitului, principala preocupare a forţelor de ordine, în încercarea lor de a-i proteja pe mai marii lumii să nu fie muşcaţi.
Potrivit sursei citate, câinii vagabonzi se află în împrejurimile "monstruoasei" Case a Poporului, "locul ideal pentru un summit NATO".
De altfel, articolul menţionează şi cazul japonezului care a murit după ce a fost muşcat de un câine comunitar, în 2006. "Dar, să sperăm că forţele de ordine pot controla câinii pe timpul summitului, preşedintele Bush având deja şi aşa prea multe probleme pe cap", comentează semnatarul materialului.
La rândul său, Press Association, titrează în pagina electronică "Summitul NATO lansează vânătoarea de câini vagabonzi".
Potrivit articolului, echipele de ecarisaj din România au început să vâneze câinii vagabonzi şi "vulpile sălbatice", temându-se că l-ar putea muşca pe unul dintre participanţii la summit.
Hingherii din Bucureşti au încercat să prindă cât mai mulţi câini vagabonzi dintre cei 30.000 de comunitari care se estimează că ar trăi în capitala României. "Unii se tem că ar putea sări înaintea maşinilor delegaţiilor oficiale şi să provoace accidente", potrivit sursei citate.
Administraţia pentru Monitorizarea animalelor din Bucureşti a anunţat că animalele vor fi eliberate pe străzi după încheierea summitului.
Nu numai câinii vagabonzi au dat motive de îngrijorare autorităţilor române, ci şi vulpile care au fost alungate de vânătorii profesonişti din pădurile din preajma staţiunii Neptun, situată la malul Mării Negre, unde preşedintele american George W. Bush şi omologul său român, Traian Băsescu, au avut miercuri o întâlnire.
"Un primar local, Traian Cristea, a declarat că vulpile sunt văzute frecvent pe drumul pe unde a trecut convoiul lui Bush, iar vânătorii au încercat să alunge animalele în pădure", precizează site-ul.
Aceasta nu este prima semnalare a acestui pericol "neobişnuit" la adresa participanţilor la summit, publicaţiile New York Times şi Financial Times dedicând spaţii ample acestei probleme în zilele anterioare.
Cotidianul american a remarcat în ediţia de miercuri echipele speciale de hingheri care staţionau pe traseul de la aeroport la Palatul Parlamentului, în timp ce restul oraşului a rămas sub ocupaţia câinilor. Administraţia locală afirmă că 9.000 de persoane sunt muşcate anual de câini, dar aceste cifre includ şi rănile provocate de animalele de companie.
Financial Times relata marţi că hingherii din Bucureşti au lucrat ore suplimentare în zilele dinaintea summitului, pentru a menţine siguranţa participanţilor.