Guvernul va organiza la Bucureşti, în al doilea trimestru al anului, o conferinţă având ca scop atragerea investitorilor din Marea Britanie, în principal în sectorul energetic şi domeniul bancar, a anunţat, miercuri, premierul Tăriceanu, la sfârşitul discuţiei cu omologul său britanic, Gordon Brown.
El a amintit că o conferinţă similară a fost organizată în luna februarie, la Londra.
"Gordon Brown, care a ocupat funcţia de ministru al Finanţelor, a fost interesat în discuţia de astăzi să cunoască performanţele economiei româneşti", a spus Tăriceanu.
Întrebat dacă a discutat cu premierul britanic şi despre restricţiile impuse de Guvernul de la Londra muncitorilor români, Tăriceanu a răspuns negativ, arătând că timpul scurt alocat întâlnirii a obligat participanţii să se concentreze pe subiecte aflate pe ordinea de zi. El a amintit că problema pieţei muncii din Marea Britanie a fost analizată în luna decembrie, cu prilejul vizitei pe care a efectuat-o la Londra.
Cei doi premieri au discutat, la sfârşitul anului trecut, la Londra, despre restricţiile impuse muncitorilor români în Marea Britanie, Gordon Brown precizând atunci că acestea nu vor fi, deocamdată, ridicate, deoarece sunt în acord cu normele Uniunii Europene.
Tot atunci, premierul Tăriceanu a discutat cu Gordon Brown despre nivelul redus al investiţiilor efectuate în România de companii din Marea Britanie, insistând pentru sprijin în atragerea acestora către mediul de afaceri românesc.
El a arătat că Marea Britanie ocupă poziţia a 8-a în ceea ce priveşte investitorii străini în România.
Guvernul de la Londra a anunţat, la sfârşitul lunii octombrie 2007, că va extinde, cel puţin până la sfârşitul acestui an, restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari care vor să muncească în Marea Britanie.
Autorităţile britanice au restricţionat accesul muncitorilor din România şi Bulgaria încă de la aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană, în ianuarie, ceea ce a reprezentat o schimbare a politicii "uşilor deschise" adoptate de autorităţile britanice faţă de alţi est-europeni. Londra revizuieşte anual aceste restricţii.
Potrivit dispoziţiilor actuale, muncitorii cu slabă calificare din România şi Bulgaria pot lucra în Marea Britanie conform unui sistem de cote, în industria de procesare a alimentelor şi agricultură. În acelaşi timp, imigranţii cu calificare superioară pot fi angajaţi pe un post numai dacă acesta nu poate fi ocupat de un cetăţean britanic.
Premierul britanic Gordon Brown a sosit, miercuri după-amiază, la Bucureşti, pentru a participa la summit-ul NATO.