Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, miercuri, în discursul ţinut la Summit-ul Tinerilor Atlantişti, că se aşteaptă ca reuniunea Alianţei de la Bucureşti să deschidă uşile către membri din sud-estul Europei şi să întărească legăturile cu Ucraina şi Georgia.
"Mă aştept ca summit-ul să deschidă uşile NATO către mai mulţi membri din sud-estul Europei. Dar, de asemenea, ne întărim legăturile cu alte state din Balcani, din zona euro-atlantică, în general, incluzând Ucraina şi Georgia. Aceasta va ajuta, de asemenea, la realizarea unui continent mai stabil şi mai sigur", le-a spus Jaap de Hoop Scheffer tinerilor atlantişti.
Secretarul general al NATO a mai spus că summit-ul de la Bucureşti va reafirma faptul că operaţiunile Alianţei Nord-Atlantice "sunt vitale pentru securitatea noastră şi au succes".
El a arătat că summit-ul va reafirma hotărârea Alianţei de a se asigura că extremismul şi taberele de antrenament teroriste nu vor reveni în Afganistan.
Scheffer s-a arătat convins că "răspunsul final" în problema Afganistanului nu va fi militar, ci unul al reconstrucţiei, iar condiţiile pentru reconstrucţie pot fi create de o coaliţie. El a completat că, deocamdată, Afganistantul are nevoie de prezenţa militară internaţională, pentru că acţiunea militară este o precondiţie pentru reconstrucţie
De asemenea, secretarul general al Alianţei a dezvăluit că la summit se va reafirma că "prezenţa militară NATO în Kosovo va continua de-a lungul actualei stări de fapt critice".
Scheffer a susţinut că summit-ul va răspunde noilor riscuri şi ameninţări, precum atacurile cibernetice, răspândirea armelor de distrugere în masă şi subminarea resurselor energetice. "Aceste provocări vor afecta mediul de securitate al anilor care urmează. Ne dăm seama că trebuie să acţionăm acum pentru a iniţia o abordare transatlantică comună pentru a face faţă acestor provocări", a arătat el.
"Sper că summit-ul de la Bucureşti va ajunge la o concluzie, astfel încât la summit-ul de anul viitor, când NATO va aniversa 60 de ani, oamenii să aibă o Cartă atlantică, o declaraţie transatlantică, prin care să se traseze tonul pentru începutul unei discuţii la capătul căreia să avem un nou concept strategic", a conchis Scheffer. El s-a declarat încrezător că începutul unei declaraţii transatlantice "poate vedea lumina chiar aici, la Bucureşti".
După discurs, secretarul general al NATO a răspuns întrebărilor puse nu doar de tinerii din sală, ci şi de mai mulţi studenţi afgani, prin internediul unui sistem de videoconferinţă Bucureşti - Kabul.