Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Senat, Mircea Geoană, a precizat, miercuri, într-o declaraţie de presă, că se aşteaptă ca subiectul acordării statutului MAP Ucrainei şi Georgiei să provoace discuţii "foarte aspre" între liderii Alianţei, la dineul din cursul serii de la Cotroceni.
"Un număr important de ţări vestice, precum Germania şi, mai recent, Franţa, dar şi alte ţări au rezerve destul de puternice pentru a acorda acest statut celor două ţări (Ucrainei şi Georgiei, n.r.). De aceea mă aştept ca diseară, la dineul la care se va lua în dezbatere acest subiect, să fie o discuţie foarte aspră între liderii Alianţei", a precizat Geoană. El a arătat, în acest context, că nu crede că SUA au renunţat să-şi convingă partenerii să acorde acest statut celor două state.
"Din experienţa mea, e totuşi posibil să se ajungă la o formulă de compromis", a adăugat Geoană. El s-a declarat "un avocat pentru Georgia şi Ucraina" şi a sugerat găsirea unei "clauze de randez-vous", astfel încât, în trei luni sau maxim o jumătate de an, să se ia o decizie favorabilă în acest sens la un nivel mult mai scăzut decât cel al unui summit.
"Este şi interesul Germaniei ca la summit-ul viitor de la Berlin, când se vor aniversa 60 de ani de la crearea Alianţei, să nu mai existe acest tip de subiecte", a spus Geoană.
"Cred că, dacă acum 10 sau 15 ani, cine spunea că România va fi membră UE şi NATO, probabil că spunea cineva că are vise erotice. În mod cert a spune «niciodată» cu privire la evoluţiile în geopolitică reprezintă o mare greşeală. E nevoie de timp, poate să dureze un deceniu. Nimeni nu spune că (Georgia şi Ucraina, n.r.) vor deveni membre NATO mâine", a arătat Geoană.
"Ucraina este o ţară profund divizată între tendinţa istorică către Occident şi tendinţa istorică către Moscova şi către Răsărit. Putem să ajungem la o înţelegere. Rusia, după ce îşi va epuiza entuziasmul bazat pe preţul mare al energiei, va înţelege că rolul său e alături de Occident şi nu împotriva Occidentului. Şi Rusia are o problemă de încercuire. Nu din partea NATO vine încercuirea, ci din partea Chinei, Indiei, a puterilor globale emergente. Un gest de a ancora Georgia şi Ucraina într-o relaţie mai strânsă cu structurile occidentale nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia, ci mai degrabă o oportunitate", a explicat Geoană.