Purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, a declarat, miercuri, că nu NATO este cel care trebuie să ia o decizie şi să rezolve problemele dintre Grecia şi Macedonia, ci cele două state trebuie să ajungă la un acord, sub auspiciul ONU, menţionând că NATO doreşte rezolvarea rapidă a situaţiei.
"Discuţiile între cele două părţi (Grecia şi Macedonia - n.r.) continuă alert şi nu în cadrul unui forum NATO se va discuta şi se va ajunge la o hotărâre în această priviinţă. Cu siguranţă cele două părţi, sub auspiciile ONU, vor continua discuţiile pe care le au. Pot să vă spun că toţi cei 26 de aliaţi doresc să se rezolve problema numelui cât de repede se poate. Toţi cei 26 de aliaţi doresc ca ambele ţări să fie apropiate în cadrul NATO şi să se deschisă larg această uşă pentru Macedonia", a spus James Appathurai.
El a subliniat că şi secretarul general al NATO doreşte rezolvarea acestui subiect, dar nu consideră că Alianţa este "vioara întâi" în această problemă, ci ONU şi preşedintele Macedoniei.
"NATO funcţionează pe bază de consens, şi nu de veto. Dacă nu se obţine consens, atunci nu se emite o decizie. Dacă nu se obţine consensul, atunci nu se fac paşi mai departe. Vom vedea care sunt paşii intermediari. Principiul fundamental pe care îl avem este că vrem să rezolvăm lucrurile astăzi, şi nu mâine, deci cât mai devreme cu putinţă", a spus James Appathurai.
Purtătorul de cuvânt al Alianţei a spus că fiecare dintre statele candidate este judecată pe baza propriilor criterii şi calităţi, menţionând că ceea ce se întâmplă într-o ţară nu afectează aspiraţia altei ţări la NATO.
James Appathurai a organizat, miercuri, o conferinţă de presă la Bucureşti, în care a prezentat agenda summit-ului NATO şi în care a răspuns la câteva întrebari ale jurnaliştilor.
Un jurnalist german l-a întrebat dacă este corect să se interpreteze, în urma declaraţiilor făcute de secretarul general Jaap de Hoop Scheffer, faptul că în spatele cortinei se pregăteşte amânarea candidaturii Ucrainei şi Georgiei. Appathurai a spus că acesta are dreptate, dar a menţionat că hotărârea aparţine aliaţilor, şi nu secretarului general.
"El are informaţii foarte bune, dar să aşteptăm şi să vedem cum vor fi concluzionate discuţiile. Nu am eu rolul de a face o anticipare. Poziţia adoptată de aliaţi va fi o poziţie unitară, dar încă nu s-a ajuns la acea discuţie, pentru că practic, summit-ul nu a început", a spus purtătorul de cuvânt al NATO.
"Este o decizie politică a celor 26 de aliaţi dacă să ofere un plan de acţiune în ceea ce priveşte aderarea. Se va ţine cont de cea mai largă gamă de considerente practice şi politice", a spus Appathurai.
Referitor la acest summit-ul de la Bucureşti, purtătorul de cuvânt al NATO a spus că spiritul acestui eveniment "nu va fi unul agresiv, ci unul prietenos", cu schimburi de idei deschise pentru că toată lumea vine cu atitudini pozitive.
Jurnaliştii au vrut să ştie şi dacă, în opinia sa, la următorul summit care se va desfăşura fără Bush şi Putin va fi o situaţie mai bună decât la acesta. Appathurai a spus că nu vrea să facă vreo anticipare în ceea ce priveşte spiritul acestui eveniment.