Europarlamentarul PSD Adrian Severin, fost ministru de Externe, consideră că declaraţia făcut luni seară, la TVR, de către preşedintele Băsescu în legătură cu Tratatul cu Ucraina nu este doar "demagogică şi nefondată", ci şi "profund dăunătoare României".
Severin menţionează că în anul 2007 valabilitatea tratatului a expirat, astfel că Traian Băsescu avea posibilitatea să nu îl prelungească, dar a decis să nu facă acest lucru.
"Pentru domnul Băsescu, politica externă nu este sinteza intereselor naţionale şi instrumentul promovării acestora, ci o unealtă de propagandă electorală internă", apreciază Severin, într-o declaraţie remisă, luni, agenţiei MEDIAFAX.
În opinia fostului ministru de Externe, "declaraţia privind Tratatul cu Ucraina nu este doar demagogică şi nefondată, ci şi profund dăunătoare României", atât în relaţia cu această ţară, cât şi cu aliaţii euroatlantici, pentru care "tratatul respectiv a constituit un act de responsabilitate aducător de linişte şi stabilitate regională pe care l-au salutat la vremea respectivă".
"Nu poţi spune Ucrainei că vrei relaţii bune cu ea pentru ca în acelaşi timp să afirmi că bazele juridice ale acestei relaţii sunt strâmbe, îţi sunt dezavantajoase şi nu îţi plac. Ce încredere poate avea Ucraina într-un partener care priveşte relaţia cu ea din perspectiva perdantului înfuriat?", adaugă Adrian Severin.
El menţionează că Traian Băsescu nu a făcut nicio precizare în legătură cu aspectele concrete care să îi susţină afirmaţiile.
"Dacă singurul lucru care îl deranjează este faptul că România se află în proces cu Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, trebuie spus că acesta este unul din marile succese ale Tratatului, favorabil României. Fără tratat, Ucraina nu ar fi recunoscut competenţa Curţii de la Haga de a interveni în problema delimitării platoului continental din Marea Neagră şi România ar fi fost lipsită de acest mecanism în soluţionarea problemei. Totodată, posibilitatea de a recurge la justiţia internaţională nu a împiedicat România să negocieze direct cu Ucraina, ci a oferit o bază mai solidă pentru această negociere, ea asigurând, în caz de eşec al dialogului direct, un for de recurs", susţine Severin.
Fostul ministru de Externe mai precizează că nimeni nu a obligat România să acţioneze la CIJ.
"De altfel, dacă domnul Băsescu doreşte, acţiunea în faţa Curţii poate fi retrasă şi în acest moment. În cazul în care nu va fi retrasă, declaraţia dânsului slăbeşte însă forţa de persuasiune a României în faţa Curţii de la Haga, care ar urma să ia decizia chiar în acest an", adaugă Severin.
"I-aş aminti de asemenea domnului Băsescu că a fost membru al Guvernului care a încheiat acest tratat şi al Parlamentului care l-a ratificat, iar la data respectivă nu a spus un cuvânt legat de obiecţiunile domniei sale", mai declară Adrian Severin.
Social-democratul arată că "ceea ce domnul Băsescu nu a spus, probabil pentru ca nu a citit Tratatul, sau pentru că îl orbeşte furia împotriva oponenţilor care îi critică politica, este că Tratatul cu Ucraina a avut o valabilitate de numai 10 ani, cu posibilitate de prelungire".
"Astfel, Tratatul a expirat în anul 2007, domnul Băsescu având posibilitatea, la încetarea acestuia, să decidă terminarea tratatului, prin notificarea opţiunii de a nu-l prelungi. Dacă tratatul ar fi fost păgubitor pentru interesul naţional, atunci din două una: fie domnul Băsescu, ca preşedinte al României, trebuia să ceară terminarea sa, fie, în cunoştinţă de cauză, a decis să nu o facă şi atunci se face vinovat de abandonarea interesului naţional pe care îl clamează", apreciază Severin.
El menţionează că nu îşi poate explica "ieşirea domnului Băsescu" decât prin faptul că "şi-a pierdut autocontrolul".
"Fie crede că simpla desfăşurare a summit-ului NATO de la Bucureşti îi aduce un avantaj de imagine atât de mare încât pe fondul acesta îşi poate permite să-şi decredibilizeze oponenţii politici, fie îşi dă seama că politica sa externă cu scopuri electoraliste şi conţinut populist e un eşec şi că, într-o formă sau alta, rezultatele summit-ului vor pune în lumină această crudă realitate, încât înţelege să atace preventiv. Şi într-un caz şi în altul, nu pot decât observa că atunci când un lider cu instinctul politic şi cu tupeul domnului Băsescu îşi pierde cumpătul, înseamnă că el îşi simte sfârşitul aproape", mai declară Adrian Severin.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la TVR, că "mai devreme sau mai târziu va trebui să discutăm cinstit şi condiţiile în care politicieni români au semnat Tratatul cu Ucraina", precizând că "anumite zone" din document ar fi trebuit negociate altfel.
Referindu-se la faptul că României i s-a cerut, în 1996, când s-a pus problema intrării în NATO, să îşi rezolve problemele cu vecinii, Băsescu a spus că, la acel moment, Bucureştiul a exagerat în relaţia cu Ucraina.
"Îmi pare rău că am făcut această paranteză, dar am răbdat de prea mulţi ani obrăznicia unora care şi-au dat ţara pe nerăsuflate sau au lăsat interesul naţional după uşă când au semnat Tratatul cu Ucraina", a adăugat preşedintele, precizând că din cauza unor slăbiciuni în negocierea acelui tratat este România acum în ipostaza de a se adresa Curţii de la Haga.
La acea vreme şef al statului era Emil Constantinescu, iar ministru de Externe era Adrian Severin.
Vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că, în anul 1997, Traian Băsescu a fost de acord, şi în calitate de ministru şi în calitate de deputat, cu semnarea Tratatului cu Ucraina, iar atitudinea sa de acum dovedeşte "o foarte mare ipocrizie".