Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la deschiderea Formului Transatlantic organizat de The German Marshall Fund, că România, ca stat care participă în Afganistan din 2002, se alătură aliaţilor săi pentru a reconfirma, la summit-ul de la Bucureşti, angajamentul său ferm în această privinţă.
"Ca stat care participă în Afganistan începând cu anul 2002, România se alătură aliaţilor săi pentru a reconfirma cu ocazia acestui summit, angajamentul nostru ferm şi viziunea unitară asupra succesului, alături de partenerii noştri", a spus Băsescu.
El a arătat că succesul NATO în Afganistan este crucial pentru viitorul acestei ţări, pentru războiul pe care NATO îl poartă împotriva terorismului şi implicit pentru securitatea NATO.
"Am realizat progrese notabile în angajamentul nostru ferm pentru Afganistan. Trebuie să ne asigurăm că progresul în Afganistan este ireversibil", a spus Băsescu, arătând că NATO a înţeles deja că securitatea europeană nu poate fi definită într-un sens strict geografic.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că România nu va fi un furnizor necondiţionat de trupe în continuare în Afganistan, spunând că ţara noastră este gata să pună forţe la dispoziţie, dar nu în timp ce alţii şi-au retras trupele sau le-au dislocat în zone mai puţin periculoase.
Băsescu a spus că planul pentru Afganistan va fi discutat în 2 aprilie, la Cotroceni, la întâlnirea informală a şefilor de stat şi de Guvern din NATO.
Întrebat cum va răspunde România unei eventuale solicitări privind suplimentarea trupelor pentru Afganistan, şeful statului a răspuns: "România nu va fi un furnizor necondiţionat de trupe în Afganistan."
El a amintit că, după summitul de la Riga, România şi-a respectat angajamentele asumate, suplimentând forţele militare trimise în Afganistan de la 500 la 780.
Traian Băsescu a spus că sigur se va veni o nouă propunere de suplimentare şi că România are deja o companie de aproximativ 120 de persoane. El a spus, însă, că România va pune această companie la dispoziţia NATO, dar nu în timp ce alţii nu răspund unor astfel de solicitări sau, în timp ce trupele româneşti sunt în sud, ei îşi ţin forţele în est, "unde nu se întâmplă mare lucru".
"Fac apel la aliaţi pentru a avea acelaşi tip de participare", a declarat şeful statului.