Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Lucia Varga, a declarat, luni, la Alba Iulia, că oraşele mari din România nu au suprafaţa minimă de spaţii verzi impusă de autorităţile de mediu, singurul oraş care s-ar putea încadra în aceste standarde, în următorii cinci ani, fiind Timişoara.
Secretarul de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Lucia Varga, a declarat, într-o conferinţă de presă, că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca fiecărui locuitor să îi revină cincizeci de metri pătraţi de spaţiu verde, iar Ministerul Mediului a luat măsuri, prin cadrul legislativ creat, ca până în 2013, autorităţile locale să asigure 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, Ministerul a impus un act normativ prin care să se interzică distrugerea spaţiilor verzi.
Varga a dat ca exemplu judeţul Alba, spunând că toate oraşele din zonă sunt deficitare la capitolul spaţii verzi. Secretarul de stat a spus că, potrivit statisticilor autorităţilor de mediu, există localităţi în judeţul Alba care au sub cinci metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor (Baia de Arieş, Câmpeni şi Teiuş). De asemenea, în Alba Iulia există doar opt metri pătraţi pe cap de locuitor, la Cugir - 22 de metri pătraţi, la Sebeş - 21 de metri pătraţi, iar la Aiud şi Blaj câte 11 metri pătraţi.
Potrivit sursei citate, Ministerul acordă fonduri pentru proiecte de înfiinţare a unor parcuri sau zone verzi, anul trecut fiind alocate 60 de milioane de lei pentru 102 astfel de proiecte. În Alba, doar municipiul Aiud beneficiază de finanţare pentru spaţii verzi, iar în sesiunea din acest an au mai depus proiecte administraţiile locale din Cugir, Alba Iulia, Teiuş şi Sohodol.
Lucia Varga a spus că, în total, sunt depuse pentru acest an peste 350 de proiecte pentru înfiinţarea de parcuri, finanţarea acordată de Ministerul Mediului fiind, la fel ca anul trecut, în valoare de 60 de milioane de lei. Evaluarea va fi finalizată la începutul lunii aprilie, când vor fi cunoscute proiectele eligibile.
"Criteriile de eligibilitate au fost cele legate de mărimea localităţii, prioritare fiind localităţile mari, cu un trafic intens şi cu o poluare ridicată. De asemenea, numărul de pomi plantaţi a fost un alt criteriu, utilizarea unor materiale ecologice, să nu fie folosit betonul, ci mai degrabă materiale ecologice", a explicat Varga.
Ea a spus că sumele acordate au variat între 300.000 de lei şi două milioane de lei, în funcţie de mărimea localităţii solicitante.
"Cred că primul oraş care se va conforma la cerinţele de a asigura 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor este Timişoara. Acum are 16 metri pătraţi, dar autorităţile se implică, au făcut grafice şi au alocat fonduri pentru achiziţionarea de material săditor. Plantaseră 5.400 de arbori, iar în această primăvară plantează 10.000 de arbori. Conform graficului, îşi vor atinge până în 2010 ţinta de douăzeci de metri pătraţi, iar cea de 26 până în 2013", a afirmat secretarul de stat Lucia Varga.
( 1 apr 2008, 11:50:38
La ora actuala se construieste fara pic de raspundere, haotic, deoarece legile permit si se mai vorbeste de spatiu verde. Chiar daca pe vremurile apuse unele terenuri erau considerate ca terenuri cu alunecari , astazi chiar daca nu s-au luat masuri de consolidare se construieste de zor. avem de ex. la statia de betoane blocuri iar la citiva metri terenul cu copaci o ia la vale.
Si pe Cartodrom se construieste de zor, chiar daca cartierul G. Enescu este deficitar la spatiu verde si terenul respectiv era considerat neprielnic constructiilor, acu se fac blocuri ci 6 etaje.
Peste citiva ani guvernul va aloca bani pentru consolidare, dar cei care au de cistigat sunt proprietarii acestor terenuri care le-au vd. la un pret mare si constructorii .