România se află pe poziţia a 12-a în Uniunea Europeană în funcţie de indicele încrederii în economie în luna martie, care a urcat cu 1,5 puncte faţă de februarie, la 104,6 puncte, dar a scăzut cu 1,8 puncte faţă de decembrie 2007, potrivit datelor anunţate de Comisia Europeană (CE).
Cea mai mare încredere a fost înregistrată în România în domeniul serviciilor, cu un indice de 26 de puncte, mai mare cu un punct faţă de luna anterioară şi cu două în raport cu decembrie 2007.
Serviciile au fost urmate de sectorul de retail, cu un indice al încrederii de 22 de puncte, în scădere cu un punct faţă de februarie şi în creştere de la 21 de puncte în ultima lună a anului trecut.
În schimb, încrederea consumatorilor români în economie se află la nivelul negativ de minus 16 puncte, în creştere însă de la minus 20 de puncte în februarie. În decembrie, indicele privind încrederea consumatorilor în economia românească era la nivelul minus 13 puncte.
Indicele încrederii în sectorul industrial a coborât în martie la un punct, nivel atins şi în decembrie 2007, faţă de trei puncte în februarie.
În domeniul construcţiilor, indicele încrederii se află la nivelul de două puncte, în stagnare faţă de luna precedentă dar în scădere de la patru puncte în decembrie 2007.
România este devansată de Marea Britanie, care a consemnat un indice al încrederii de 104,7 puncte, dar s-a plasat înaintea Germaniei, care a obţinut 104 puncte. Cel mai mare indice al încrederii a fost consemnat în Polonia – 119,8 puncte, urmată de Cipru, cu 118,1 puncte.
Bulgaria, cu un indice de 114,4 puncte, se află pe locul al treilea, cu o creştere de 1,7 puncte faţă de decembrie 2007, dar un declin de 0,8 puncte faţă de februarie.
La nivelul Uniunii Europene, indicele privind încrederea în economie a urcat în martie cu 1,7 puncte faţă de luna precedentă, la 102 puncte, dar în zona euro a coborât cu 0,6 puncte, la 99,6 puncte.
După un declin aproape constant al încrederii în economia UE, în a doua jumătate a anului 2007, indicatorul s-a îmbunătăţit într-o anumită măsură ca urmare a progresului semnificativ înregistrat de sectorul serviciilor, în special în Marea Britanie. Încrederea la nivelul industriei prelucrătoare, construcţiilor şi comerţului de retail s-a menţinut la un nivel constant.
În zona euro, încrederea a scăzut uşor în domeniul serviciilor şi al construcţiilor.
Încrederea în economie a scăzut în martie în circa jumătate din statele membre, în timp ce în restul au avut loc îmbunătăţiri.
Dintre cele mai mari state membre, cea mai mare creştere a încrederii în economie a avut loc în Marea Britanie, de 10,1 puncte, şi într-o măsură mai mică în Polonia, cu 1,2 puncte, şi Germania, cu 0,3 puncte. În Franţa, încrederea a stagnat, iar în Olanda a scăzut cu 4,1 puncte în Spania cu 3,6 puncte, iar în Italia cu 1,2 puncte.