Preţul gazelor livrate consumatorilor nu va creşte la 1 aprilie, termen solicitat de distribuitori, o decizie privind majorarea urmând să fie luată, cel mai probabil, după summitul NATO care se va desfăşura la Bucureşti în perioada 2-4 aprilie, au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, surse din ANRE.
Ultima majorarea a preţului gazelor a avut loc la 1 februarie, cu 8,5%, însă distribuitorii de gaze au solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să accepte o nouă creştere, cuprinsă între 8-12%, la 1 aprilie, motivată de avansul tarifelor pentru gazele importate.
În urmă cu trei săptămâni, E.ON Gaz România, subsidiara grupului german E.ON, a anunţat că preţul gazelor livrate populaţiei ar trebuie să crească cu 12% de la 1 aprilie, ca o primă etapă dintr-un proces de majorare care ar presupune un avans de până la 20% pentru întregul an.
Totodată, la începutul lunii martie, reprezentanţii celuilalt mare distribuitor de gaze, Distrigaz Sud, deţinut de grupul Gaz de France, au afirmat că tariful gazelor naturale din import ar trebui să crească, în trimestrul al doilea, cu 8-12%, din cauza avansului preţului petrolului şi al gazelor importate.
La acea dată oficialii ANRE au afirmat că o decizie privind majorarea preţurilor va fi luată până la finele lunii martie.
Consumul de gaze din România se ridică la circa 17-18 miliarde de metri cubi, asigurat, în proporţie de 60-65% de gazele produse de Petrom şi Romgaz. România importă, prin intermediari, aproximativ o treime din consumul anual de gaze la nivel naţional de la grupul rus Gazprom.