Uniunea Europeană (UE) poate folosi potenţialul agricol al României pentru a-şi majora ponderea deţinută pe piaţa mondială a produselor agroalimentare, în contextul actual al creşterii cererii de alimente la nivel mondial, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş.
"Există această oportunitate neconjuncturală a creşterii cererii de produse alimentare la nivel mondial, iar România poate contribui la creşterea rolului pe care UE îl va juca pe piaţa produselor agroalimentare mondiale, în acest context", a afirmat Cioloş la Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European.
El a adăugat că România aşteaptă de la UE un cadru de politici agricole care să permită fermierilor să se dezvolte în acest context mondial.
"Agricultorii din România aşteaptă de la UE un cadru de politici agricole care să le permită să-şi continue şi să-şi dezvolte activităţile folosind oportunităţile pieţei mondiale", a spus Cioloş.
Potrivit acestuia, România este una dintre ţările agricole importante din UE.
"Credem că aderarea este o oportunitate pentru România, dar şi pentru agricultura europeană, pentru că România vine în UE cu peste 14 milioane de hectare de teren agricol, cu un potenţial de creştere a productivităţii (…) Sigur, suntem în proces de restructurare, dar tocmai pentru a creşte acest potenţial", a continuat ministrul Agriculturii.
Cioloş a vorbit, luni, în plenul Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European şi va participa, luni seară, la deschiderea unei expoziţii cu degustare de vinuri şi produse alimentare româneşti, în holul PE.
Expoziţia este organizată de patronatele din industria cărnii şi a vinului, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, în perioada 31 martie-3 aprilie, pentru promovarea vinurilor şi produselor alimentare româneşti în rândul europarlamentarilor.
Săptămâna trecută, Cioloş a arătat, la o dezbatere pe tema reformei bugetului UE, că pentru România este importantă menţinerea bugetului pentru agricultură cel puţin la nivelul actual după 2013, în contextul în care sectorul agricol din România este într-un proces de restructurare şi are nevoie de finanţare.