Preţurile gazelor furnizate populaţiei vor rămâne la nivelul actual, deşi distribuitorii E.On Gaz România şi Distrigaz Sud au solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) un avans cuprins între 8% şi 12%, dar ar putea creşte la 1 iulie.
"ANRE" a luat decizia de a nu opera nicio modificare a pretului gazelor naturale la 1 aprilie 2008. (...) În măsura în care documentele prezentate (de către cei doi mari distribuitori E.On Gaz România şi Distrigaz Sud - n.r.) şi situatia pieţei interne şi internationale vor justifica o decizie de modificare a preţului gazelor naturale, aceasta va fi implementată începând cu 1 iulie", se arată într-uun comunicat al autorităţii transmis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
Atât Distrigaz Sud, companie deţinută de grupul Gaz de France, cât şi E.On Gaz România, subsidiara grupului german E.On, au solicitat ANRE ca preţurile gazelor furnizate consumatorilor captivi, inclusiv cei casnici, să crească cu 8-12% începând cu luna aprilie.
ANRE arată în comunicat că solicitările celor doi distribuitori sunt motivate de "o iminentă" creştere a preţului la gazele importate.
"ANRE precizează că, în cursul lunii martie, atât Distrigaz Sud, cât şi E.ON Gaz România au solicitat ca, începând cu aprilie 2008, autoritatea de reglementare să ajusteze preţul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, inclusiv casnici, cu procente cuprinse între 8 şi 12%, pe fondul unei iminente majorări a preţului gazului din import", se arată în comunicat.
Totodată, ANRE a cerut celor două companii informaţii suplimentare care să justifice solicitările.
Cea mai recentă majorare a preţului gazelor a avut loc la 1 februarie, cu 8,5%, însă distribuitorii de gaze au solicitat ANRE să accepte o nouă creştere, cuprinsă între 8-12%, la 1 aprilie, motivată de avansul tarifelor pentru gazele importate.
Consumul de gaze din România se ridică la circa 17-18 miliarde de metri cubi, asigurat, în proporţie de 60-65% de gazele produse de Petrom şi Romgaz. România importă, prin intermediari, aproximativ o treime din consumul anual de gaze la nivel naţional de la grupul rus Gazprom.