Ministerul Agriculturii va propune Guvernului creşterea sprijinului acordat fermierilor pentru irigaţii, prin majorarea subvenţiei cu 75%, acordarea diferenţiată a acesteia sau reducerea tarifelor la energia electrică folosită în acest scop, a declarat, vineri, secretarul de stat Gheorghe Albu.
Ministerul Agriculurii va prezenta Guvernului, în şedinţa din 9 aprilie, o informare privind starea sistemului de irigaţii, dar şi propuneri pentru sprijinirea agricultorilor, după ce reprezentanţii instituţiei au făcut mai multe vizite în teren.
Potrivit lui Albu, sprijinul pentru irigaţii ar putea creşte prin majorarea plafonului subvenţiei, de la 400 la 700 lei pe hectar. O altă variantă ar fi acordarea diferenţiată a plăţii în funcţie de treapta de irigare (cât de departe se află terenul de staţia de pompare a apei - n.r.) sau în funcţie de tipul de cultură.
"Au existat propuneri să diferenţiem subvenţia, pentru că, de exemplu, pentru legume am nevoie să irig mai mult şi deci costurile sunt mai mari. La fel, costurile diferă în funcţie de treaptă. Pe un agricultor care se află pe prima treaptă l-ar putea satisface o subvenţie de 700 lei pe hectar, dar pentru cei din treptele superioare, unde costurile ajung şi la 40 milioane lei vechi pe hectarul de irigat, nu i-ar satisface", a spus Albu.
O altă propunere de sprijinire a fermierilor este furnizarea energiei electrice necesară irigaţiilor la tarife mai reduse.
De asemenea, ministerul poartă negocieri pentru prelungirea termenului până la care fermierii trebuie să plătească factura la energia electrică pentru irigaţii.
"Vrem să discutăm cu Electrica, ca plata acestor facturi să se facă rezonabil, într-un termen de 60 de zile", a menţionat Albu.
În ceea ce priveşte reabilitarea sistemului de irigaţii, Albu a arătat că pentru reabilitarea suprafeţei de trei milioane de hectare (întreaga suprafaţă pe care există amenajări de irigaţii - n.r.) ar fi nevoie de o investiţie de 40 miliarde euro.
Secretarul de stat a mai spus că alocarea unor sume de la buget pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii trebuie să fie susţinută de comenzi de udare din partea agricultorilor.
"Trebuie să justificăm reabilitarea prin comenzi, trebuie să avem în spate Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI). De aceea am cerut direcţiilor agricole şi Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) să întreprindă acţiuni, astfel încât în zonele de irigat care nu sunt acoperite de organizaţii, să îi ajute să facă aceste organizaţii", a mai spus Albu.
El a precizat că o altă variantă pe care Ministerul Agriculturii o ia în calcul este amendarea sau anularea Legii 138. "Avem o iniţiativă pentru amendarea anumitor părţi din lege, însă trebuie discutat la nivel de guvern repercusiunile modificării consistente a Legii 138", a precizat Albu.