Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) răspunde acuzaţiilor fostului ministru Sulfinei Barbu referitoare la taxa verde pentru electronice şi electrocasnice arătând că actul care a instituit taxa a fost elaborat în ministeriatul său şi, sub semnătura sa, "a fost formulat defectuos".
"Îi reamintim doamnei Sulfina Barbu că HG-ul 448 din 2005, care reglementează gestionarea deşeurilor electrice şi electronice din România, a fost elaborat exact în perioada exercitării mandatului său în calitate de ministru al Mediului. De asemenea, îi comunicăm doamnei Sulfina Barbu un aspect pe care şi domnia sa îl cunoaşte prea bine, şi anume că legislaţia care a fost elaborată sub semnătura domniei sale a fost formulată defectuos, lucru care a plasat România în situaţia de a înregistra întârzieri grave în implementarea sistemului de colectare a deşeurilor electrice şi electronice", se precizează într-un comunicat al MMDD remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit fostului ministru al Mediului Sulfina Barbu, taxa de primă înmatriculare nu este singura taxă pe care românii sunt obligaţi să o plătească fără să primească nimic înapoi şi fără să se cunoască destinaţia banilor.
"Un caz asemănător este «taxa verde», inclusă de la jumătatea anului trecut în preţul de comercializare al aparatelor electrice şi electronice de toate tipurile, de la maşini de călcat la calculatoare sau frigidere", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu.
Preşedintele Organizaţiei de femei a PDL, Sulfina Barbu, a solicitat, vineri, Ministerului Mediului să facă publice sumele colectate la bugetul de stat din "taxa verde" plătită de contribuabili la achiziţionarea de electrocasnice noi şi modul în care au fost folosite pentru strângerea deşeurilor.
Preşedintele Organizaţiei de femei a PD-L a arătat că, potrivit prevederilor legale, respectiv Hotărârea de Guvern 448 din 2005, producătorii, importatorii şi distribuitorii de aparatură electrică pot să perceapă această taxă verde la produsele noi, pentru a acoperi cheltuielile implicate de colectarea şi reciclarea deşeurilor electronice, adică a aparaturii vechi, obligaţie care cade tot în sarcina lor.
Asociaţiile pentru colectarea deşeurilor electrice şi electronice sunt, în România, ECOTIC, RoREC, RECOLAMP şi ENVIRON, care încasează aceşti bani din taxa verde.
Sulfina Barbu a precizat că, deşi cu banii încasaţi sub formă de taxă verde aceste asociaţii ar trebui să organizeze campanii de colectare, depozitare ecologică şi reciclare a aparaturii electrice şi electronice vechi, în prezent "nu se ştie nimic despre cuantumul sumelor adunate astfel şi nici ce fac asociaţiile cu aceşti bani", în condiţiile în care "cantitatea de deşeuri adunată de la apariţia acestei taxe a fost de doar 30 grame pe cap de locuitor", deşi ţinta europenă este de 4 kilograme pe cap de locuitor.
În replică, MMDD susţine că nu numai HG-ul invocat de fostul titular al portofoliului Mediului este deficitar, ci şi legislaţia conexă care, în opinia MMDD, ar prezenta "deficienţe ce au îngreunat şi îngreunează şi acum gestionarea acestui capitol".
"Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile face eforturi pentru a repara toate aceste erori legislative comise în perioada mandatului doamnei Barbu, prin urmare o anunţăm oficial pe doamna Barbu că întreaga legislaţie se află în proces de modificare", se mai arată în comunicatul MMDD.
Instituţia anunţă şi că, în paralel cu eforturile de modificare a legislaţiei, "se implică activ" în organizarea de evenimente care au ca scop colectarea deşeurilor electrice şi electronice de la populaţie, precum campania "Marea Debarasare" din 3 noiembrie 2007.
"Ecourile acestei campanii se fac simţite şi astăzi pentru că mai mult de 80 la sută dintre primăriile implicate în acest eveniment continuă şi acum acţiunile de colectare, stabilite într-un calendar propriu", precizează MMDD.
În finalul documentului, MMDD constată că, în esenţă, Sulfina Barbu se acuză singură.
"Precizăm că este imposibil să nu observăm că, în ultima vreme, doamna Sulfina Barbu are tendinţa de a se acuza singură, evidenţiind în faţa opiniei publice greşelile din perioada mandatului său. Înţelegem că astfel de declaraţii, într-o perioadă de pre-campanie electorală, încearcă să anuleze reuşitele actualului Guvern, însă considerăm că temele pe care le alege în acest scop o incriminează în mod direct", susţine MMDD.
Tot vineri, MMDD a anunţat faptul că "Marea Debarasare" continuă şi în 2008.
Ministrul Mediului, Korodi Attila, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că acţiunea constă, ca şi anul trecut, în strângerea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice de la populaţie, folosind un scenariu european extrem de practic: cetăţenii scot în faţa casei sau a blocului echipamentul nefuncţional, apoi societăţile de salubrizare vin, le ridică, şi le transportă către centrele de colectare, pentru ca de acolo să fie preluate de organizaţiile colective autorizate, în vederea transportării lor către reciclatori.