Faptul că Guvernul României şi Comisia Europeană au căzut de acord cu privire la taxa de primă înmatriculare este un lucru bun, dar trebuie să fie restituite sumele încasate ilegal, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Galaţi, Mircea Geoană, preşedintele PSD.
"Este firesc ca Guvernul României să se sincronizeze măcar în ceasul al treisprezecelea cu Comisia Europeană pe acest subiect. Dar, din punctul nostru de vedere, sumele încasate ilegal în perioada de când această taxă de primă înmatriculare a fost introdusă de Guvernul Tăriceanu trebuie rambursate celor de la care au fost luate în mod ilegal", a spus Geoană.
Acesta a dat un exemplu similar, în care cetăţenii polonezi au recuperat de la statul lor echivalentul a jumătate de miliard de euro.
"Într-o ţară din Europa Centrală, Polonia, cu o situaţie similară cu cea a României, în urma sesizării Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg, statul polonez a pierdut pe o speţă identică cu privire la încasarea de sume nejustificate pe taxe de primă înmatriculare şi Guvernul polonez a fost obligat să adopte o decizie cu privire la rambursarea a peste 500 de milioane de euro către cetăţenii polonezi de la care fusese încasată o taxă peste cea convenită cu Uniunea Europeană. Din acest punct de vedere, şi votul de la moţiunea simplă pe acest subiect indică o astfel de soluţie", a mai spus Geoană.
Comisia Europeană a acceptat principiile ultimei formule de calcul a taxei auto propusă de Guvern, în care emisiile CO2 sunt luate în considerare la taxarea maşinilor Euro 4 şi Euro 3, criteriul principal de calcul fiind emisiile poluante, au declarat, anterior, agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.
Noua formulă a taxei de poluare auto, care va fi discutată, luni, de Guvern în primă lectură, pune în acord prevederile legislaţiei româneşti cu obiectivele UE de reducere a poluării, cetăţenii nemulţumiţi având posibilitatea să se adreseze justiţiei, a declarat, la Brăila, premierul Tăriceanu.