Prezenţa militară a României în diverse teatre de conflict din lume ar trebui să fie subiectul unei dezbateri publice, în care să fie implicate şi Preşedinţia sau Parlamentul, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Galaţi, Mircea Geoană, preşedintele PSD.
Liderul social-democrat a comentat recentul anunţ, făcut de preşedintele Traian Băsescu, cu privire la o posibilă suplimentare a forţelor armate române în Afganistan, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Avem cu toţi, în mod evident, interesul ca NATO să aibă un succes în Afganistan. Dar credem că, mai ales după recentele episoade tragice în care mlitari români au căzut victime acţiunilor teroriste din această ţară şi din alte zone, că se impune o discuţie mult mai serioasă la nvel naţional cu privire la modul de implicare şi la gradul de expunere a forţelor militare româneşti pe teatrele de operaţiuni în care ne aflăm", a declarat Geoană.
Liderul social-democrat susţine că acest subiect ar trebui tratat într-un termen cât mai scurt de timp, deoarece nu ar mai trebui angajate noi resurse umane fără o consultare populară.
"După summit-ul NATO cred că este obligatorie inclusiv o discuţie în Parlamentul României. Chiar dacă legea nu cere în mod expres ca preşedintele şi CSAT-ul să ceară avizul explicit al Parlamentului României, credem că în acest moment pe un subiect atât de sensibil o conversaţie naţională şi un dialog naţional pe tema prezenţei noastre militare în zone multiple ale planetei trebuie să aibă loc. Preşedintele României nu poate să angajeze la nesfârşit resurse militare şi riscul pentru militarii români, fără să aibă o astfel de discuţie cu societatea românească şi cu Parlamentul României", a mai arătat preşedintele PSD.
Într-o întâlnire cu presa străină, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că România "intenţionează să îşi menţină angajamentul în Afganistan şi a răspuns deja la solicitările de întăriri, sporindu-şi contingentul de la 500 la 780 de persoane şi redesfăşurându-l în sud". Potrivit acestuia, Bucureştiul "dispune de resurse" pentru a-şi spori prezenţa militară şi ar putea desfăşura o companie suplimentară, dar "aşteaptă un angajament în acest sens din partea tuturor statelor membre, în special în sud", unde luptele împotriva talibanilor sunt mai dure.