Statul va acorda, în perioada 2008-2010, aproximativ 500 milioane de euro firmelor care investesc în centrale de producere a energiei din surse alternative, suma alocată pentru acest an, prin sistemul certificatelor verzi, fiind de 130 milioane de euro.
"Este plafonul oferit de noi, care va creşte continuu. Noi asumăm cote obligatorii pentru investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene, solare, biomasă şi biocarburanţi", a spus Vosganian, într-o conferinţă de presă pe tema energiilor regenerabile.
Un certificat verde se acordă pentru fiecare MWh produs din surse regenerabile livrat în reţeaua electrică. Producătorii vând certificatele verzi furnizorilor, care sunt obligaţi să le cumpere, într-o proporţie care creşte treptat, de la an la an, în totalul livrărilor de electricitate pe care le realizează.
ANRE stabileşte cote anuale de astfel de documente pentru furnizorii de energie, care sunt obligaţi să achiziţioneze anual un număr de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii şi cantitatea de electricitate furnizată anual consumatorilor finali.
Un certificat verde costă între 24 şi 42 de euro, iar autorităţile intenţionează să crească valoarea la 26,2 şi 46,2 euro.
"Am decis să propunem Guvernului un proiect de HG pentru îmbunătăţirea sistemului, pentru că avem multe solicitări pentru investiţii în eoliene", a adăugat Vosganian.
Astfel, va fi acordat un certificat verde pentru un MWh din surse eoliene livrat în reţea, trei certificate pentru un MWh din surse solare, care va ave un preţ de 140 euro pe unitate, şi un certificat verde pe fircare doi MWh pentru energia produsă în microhidrocentrale (unităţi cu o putere instalată de până la 10 MW).