Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 27 mar 2008 - Anul XIII, nr. 73 (3754)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mitingul angajaţilor Dacia s-a încheiat cu "Hora Unirii"

Joi, 27 Martie 2008 (13:44:57)


Mitingul de protest de la Mioveni la care au luat parte, joi, aproximativ nouă mii de angajaţi de la Dacia şi sindicalişti ai Blocului Naţional Sindical s-a încheiat, în jurul orei 13.30, când manifestanţii au cântat şi au dansat "Hora Unirii", transmite corespondentul MEDIAFAX.
  La ora transmiterii acestei ştiri, pe platoul din faţa Casei Sindicatelor din Mioveni se mai aflau câteva grupuri izolate de manifestanţi, mitingul încheindu-se cu o jumătate de oră faţă ora programată, când protestatarii au cântat "Hora Unirii" şi au dansat.

Pe toată durata acţiunii de protest manifestanţii au scandat lozinci precum "Unitate", "Nu plecăm" şi "Hoţii", fluierând şi huiduind de fiecare dată când liderii sindicali au vorbit, de la tribună, despre administraţia uzinei.

Manifestanţii au avut pancarte cu mesaje precum: "Ne cerşim existenţa" şi "Respingem asuprirea francezilor" şi bat în tobe şi au adus la protest un sicriu şi o cruce pe care scrie "Mafia", pentru a sugera că administraţia Dacia ar vrea să îngroape industria autohtonă de autoturisme.

La miting au participat, în semn de solidaritate cu angajaţii Dacia, sindicaliştii de la Federaţia Univers, sindicatele Poştei Române din Bucureşti, Dâmboviţa, Dolj şi Olt, filialele BNS Olt şi Dolj, Sindicatul Automobile Craiova, Sindicatul ArcelorMittal Galaţi şi reprezentanţi ai Sindicatului CGD Cleon Renault din Franţa.

Liderul BNS Dumitru Costin le-a spus manifestanţilor că prin greva generală se înregistrează zilnic pierderi de zece milioane de euro, iar administraţia uzinei încearcă să-i păcălească pe muncitori şi să-i dezinformeze.

"Sunt patru zile de când faceţi grevă şi am înţeles că sunt pierderi zilnice de 10 milioane euro. Sunt deci 40 de milioane de euro pierderi. Nu era oare mai bine decât să aibă aceste pierderi administraţia să pună mâna să negocieze cu sindicatul? Este o întrebare la care normal că răspunsul este da, dar este o întrebare care ridică şi un semn de întrebare. Dacă oamenii ăştia îşi permit să piardă zece milioane de euro zilnic, înseamnă că cifrele pe care ni le-au prezentat la negociere sunt măsluite. Eu vă spun că deja au probleme cu fabricanţii de subansamble şi dacă începe să se producă pe stoc şi să fie pierderi mari va fi rău. Ei încearcă să vă păcălească şi vă rog să nu plecaţi urechea la dezinformări", le-a spus Dumitru Costin, de la tribună, participanţilor la acţiunea de protest.

Liderul BNS le-a mai spus oamenilor că sindicatele nu vor ceda până când nu vor câştiga "această bătălie".

"Să nu uite Dacia că a cumpărat această uzină la un preţ modic. Dacă în 1990 cu 28.000 de angajaţi se produceau anual 100.000 de maşini, acum cu 12.000 de salariaţi se produc 200.000 de maşini. Au plecat 16.000 de oameni, au plecat susţinuţi financiar de statul român. A crescut productivitatea, sunteţi mai buni şi mai eficienţi şi totuşi în buzunarul vostru nu se vede", a susţinut preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Antonio de Almeida, reprezentantul al sindicatului francez CGD Cleon Renault, s-a adresat şi el mulţimii, spunând că "salariaţii români nu sunt nebuni".

"Uzina de la Piteşti se comportă foarte bine, succesul Logan este foarte mare şi noua vacă de muls a Renault generează enorme profituri. Fabrica de maşini nu trebuie să rimeze cu salarii mici şi o viaţă mizerabilă. Salariaţii trebuie să lupte alături de noi pentru condiţii de viaţă. Voi vă cereţi drepturile, iar administraţia Renault trebuie să negocieze şi să plătească muncitorii de la Dacia. Şi în Franţa, dar şi în România ne luptăm cu acelaşi patron şi vom învinge", a spus Antonio de Almeida.

La rândul său, viceliderul sindical de la Dacia Ion Iordache a spus că greva generală nu este o glumă şi că va dura "de la Paştele francezilor la Paştele nostru".

Zona în care s-a desfăşurat mitingul a fost înconjurată de jandarmi şi poliţişti şi nu s-au înregistrat incidente.

Acţiunea de protest de la Mioveni a început în jurul orei 10.00 şi era programată să se încheie la ora 14.00.

Angajaţii uzinei Dacia Renault din Piteşti au intrat în grevă generală pe termen nelimitat, luni dimineaţă, începând cu ora 7.00, după ce au eşuat negocierile purtate de sindicat cu patronatul fabricii privind majorările salariale.

Angajaţii cer o majorare salarială de 550 de lei, în timp ce administraţia Dacia Piteşti a oferit o creştere de 12 la sută a salariului mediu brut, iar pentru angajaţii cu salariul minim o majorare de 18,5 la sută. Reprezentanţii patronatului au susţinut că adunând toate cererile salariale solicitate de sindicat s-ar ajunge la o creştere de peste 70 la sută, lucru care nu poate fi luat în calcul, în condiţiile în care Dacia are de recuperat în continuare pierderi de 61 de milioane de euro.

Marţi şi miercuri, între patronat şi sindicat au avut loc negocieri, care însă au eşuat. La discuţiile de miercuri, patronatul a oferit pentru muncitori 12 lei brut în plus faţă de ultima ofertă şi o creştere salarială de 3,9% din luna ianuarie pentru personalul TESA, însă sindicaliştii au respins această propunere, spunând că este condiţionată de munca în tură continuă.

Cele mai importante revendicări ale sindicaliştilor de la Dacia vizează majorarea de salariu cu 350 de lei începând cu 1 ianuarie 2008 şi cu 200 de lei începând cu 1 iunie 2008, participarea la profit cu o cotă de 5-10% din câştigul net al societăţii, mărirea primelor de Paşte şi de Crăciun şi a primei de vacanţă, majorarea primei pentru Ziua constructorului de maşini, acordată în luna septembrie, cu o valoare de 200 de lei, acordarea unor facilităţi pentru salariaţii care achiziţionează maşini sau piese Renault, în sensul unei reduceri de 15% la facturare.

Sindicaliştii mai solicită ca numărul contractelor de muncă pe perioadă determinată să nu depăşească 15% din numărul total de contracte, precum şi acordarea de sporuri pentru condiţii grele, zgomot şi unde magnetice, pentru Departamentul Caroserie şi Departamentul Presaj.

Administraţia Dacia Piteşti a contestat în instanţă legalitatea grevei generale, depunând în acest sens o plângere la Tribunalul Agreş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mitingul angajaţilor Dacia s-a încheiat cu "Hora Unirii".
 Vizualizări articol: 547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mitingul angajaţilor Dacia s-a încheiat cu "Hora Unirii"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei