Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, apreciază decizia CNA de a sancţiona mai multe posturi de televiziune care au difuzat imagini filmate cu un telefon mobil care descriu agresiunea comisă de trei eleve asupra unei fete de 12 ani, fără a avea acordul familiei victimei.
"Apreciem implicarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) în acest caz mediatizat excesiv şi în care televiziunile au prezentat date din viaţa personală a fetei de 12 ani, fiind încălcate drepturile privind protejarea datelor personale ale minorilor. Şi în acest caz, CNA a dat dovadă de profesionalism", a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, Mihaela Suciu, consilier personal al ministrului Educaţiei.
Suciu a menţionat şi că preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a trimis recent ministrului Educaţiei o scrisoare în care îşi exprima îngrijorarea faţă de modul în care presa abordează problema violenţei în şcoli.
La rândul său, ministrul Educaţiei i-a spus preşedintelui CNA că de multe ori presa prezintă anumite situaţii intolerabile, pe care responsabilii din sistem ezită să le arate. Demnitarul s-a declarat îngrijorat de ceea ce a numit "fenomenul media", adică de cazurile în care jurnaliştii folosesc, la comandă, materiale discriminatoare la adresa cadrelor didactice şi ale elevilor doar pentru a-şi spori audienţa, a mai spus Suciu.
Ministrul Educaţiei şi preşedintele CNA şi-au declarat intenţia de a colabora pentru a ajuta la schimbarea percepţiei asupra modului de abordare a sistemului de educaţie.
"Din nefericire, percenţia asupra învăţământului tinde să devină negativă prin ilustrarea dintr-un singur unghi a unor situaţii negative particulare, aduse la rang de generalitate", a conchis Suciu.
CNA a amendat, în şedinţa de joi, posturile Antena 1, OTV şi Pro TV, somând în acelaşti timp Realitatea TV, TVR 1, TVR 2, Kanal D şi Prima TV pentru că au difuzat, pe 25 şi 26 martie, imaginile filmate cu un telefon mobil care descriu agresiunea comisă de trei eleve asupra unei fete în vârstă de 12 ani, fără a avea acordul familiei victimei.
Fata, elevă a Şcolii 156 din Bucureşti, a fost bătută şi arsă pe faţă cu o ţigară pe motiv că ar fi încercat să se împrietenească cu prietenul uneia dintre agresoare. Mama victimei a reclamat faptul că imaginile de la locul incidentului, filmate cu un telefon mobil, au fost puse la dispoziţie de Poliţie fără a avea acordul familiei.
Potrivit CNA, posturile sancţionate au încălcat articolul 44, alineatul 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, radiodifuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată" şi articolul 35, alineatul 1 din Cod: "Nu pot fi difuzate materiale audiovizuale realizate şi puse la dispoziţia radiodifuzorilor de către poliţie sau parchet, fără acordul persoanelor care sunt victime ale unor infracţiuni sau fără acordul familiilor acestora".
În această situaţie, membrii Consiliului au decis să ceară o poziţie oficială de la Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR), întrucât mai multe televiziuni au prezentat imaginile puse la dispoziţie de Poliţie, fără a avea acordul familiei victimei.
De asemenea, membrii Consiliului au votat, în unanimitate, trimiterea unei scrisori către Ministerul Educaţiei şi una către Inspectoratul General al Poliţiei, ambele cu referire la unele aspecte ale cazului - declaraţiile directorului şcolii unde învăţa victima, care, potrivit CNA, ar fi pus sub semnul întrebării moralitatea fetei - şi, respectiv, chestionarea poliţiei cu privire la modul în care imaginile au fost puse la dispoziţia presei.
Mama fetei de 12 ani a depus, luni, o plângere la Secţia 21 Poliţie în care arată că fiica sa a fost bătută de trei adolescente.
Fata a povestit că luni, în jurul orei 12.00, cele trei au dus-o la un punct termic situat pe strada Dealul Ţugulea şi, pe motiv că ar fi încercat să se împrietenească cu prietenul uneia dintre adolescente, i-au tăiat şuviţe de păr din breton, iar una dintre cele trei a ars-o cu ţigara pe obraz, provocandu-i o rană cu diametrul de aproximativ opt milimetri.
La agresiune au mai asistat, fără să se implice, doi tineri, unul dintre aceştia filmând incidentul cu telefonul mobil. Poliţiştii l-au contactat şi pe tânărul de 16 ani care ar fi constituit "obiectul" disputei, acesta arătându-se surprins de incident.
Consiliul de administraţie al Colegiului "Elena Cuza" din Capitală a decis, miercuri, că cele trei eleve care au bătut-o pe fata de 12 ani vor fi mutate la alte unităţi de învăţământ şi vor primi nota 2 la purtare în semestrul doi. Rezultatul anchetei a fost transmis, joi, conducerii ISMB.
"Sancţiunea va fi pusă în aplicare în câteva zile. Mai întâi vor fi informate familiile celor trei eleve despre decizia Consiliului de administraţie privind sancţiunile care au fost stabilite. Apoi, rămâne de văzut care şcoli le vor primi", a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).
(28 mar 2008, 09:20:37