România prezintă cea mai mare probabilitate la nivelul Europei Centrale ca majorarea dobânzii de politică monetară să continue, pentru a ţine sub control deficitul de cont curent şi inflaţia, în condiţiile în care şi alte ţări din regiune iau măsuri similare, potrivit analiştilor citaţi de Reuters.
Banca Naţională a României (BNR) "va face tot ceea ce va fi necesar pentru a menţine cursul de schimb valutar sub nivelul psihologic de patru lei pentru un euro, inclusiv majorarea dobânzii cheie la un nivel de două cifre", a declarat Miroslav Plojhar, analist la JP Morgan.
În prezent, JP Morgan anticipează că BNR va fi nevoită de mărească dobânda de politică monetară până la 12%, până la sfârşitul anului, a mai spus el.
BNR a mărit, miercuri, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, în conformitate cu aşteptările analiştilor, după ce inflaţia s-a accelerat în februarie la 8%, maximul din aproape doi ani.
Ritmul de creştere a preţurilor ar putea ajunge în martie la circa 8,5%, comparativ cu intervalul de 2,8-4,8% ţintit de Banca Naţională a României (BNR) pentru sfârşitul anului, alimentat de cererea ridicată de pe piaţa internă, majorarea costului energiei şi alimentelor şi cotaţia redusă a leului.
Banca centrală din Polonia a mărit la rândul ei, miercuri, dobânda de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, iar Ungaria, unde dobânda este de 7,5%, ar putea lua, luni, o măsură similară, pentru a combate accelerarea inflaţiei.
Din aprilie 2007, Polonia a mărit, miercuri, pentru a şaptea oară dobânda de politică monetară, după ce inflaţia a urcat în februarie la 4,2%.
"Considerăm improbabil ca banca centrală din Polonia să mărească din nou dobânda, în aprilie. Credem că va avea loc o pauză în procesul de scumpire a creditelor, până în iunie, când dobânda cheie va fi mărită la 6%", a declarat Marta Petka, analist la banca Raiffeisen din Varşovia.
Cehia a decis, tot miercuri, să menţină dobânda cheie la 3,75%, ca urmare a aprecierii coroanei cu 8,5% de la începutul anului, după cinci majorări operate de la jumătatea lui 2007.
Inflaţia din Cehia s-a accelerat la 7,5% în ianuarie şi februarie, la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani, dar banca centrală consideră că evoluţia a fost determinată de factori excepţionali, precum majorarea impozitelor.
"Încetinirea consumului în 2008, concomitent cu ritmul mai lent de dezvoltare din statele industrializate şi noi măsuri de reducere a dobânzilor de către Rezerva Federală americană (Fed) şi BCE susţin opinia că rata de politică monetară din Cehia nu va fi modificată în acest an", a declarat Jaromir Sindel, analist şef la Citibank, în Praga.
Banca centrală din Slovacia a menţinut, marţi, dobânda de politică monetară la nivelul de 4,25%, pentru a 11 lună consecutiv, în condiţiile în care urmăreşte să adopte euro anul viitor.
Măsurile de înăsprire a condiţiilor de creditare scot în evidenţă diferenţele dintre strategiile pe termen scurt aplicate de statele din Europa Centrală, cu ritm rapid de dezvoltare, care nu au fost afectate deocamdată de criza din sectorul financiar internaţional, şi politica monetară a Statelor Unite şi a ţărilor din Europa Occidentală.
Accelerarea inflaţiei, alimentată de costul ridicat al carburanţilor şi alimentelor, reprezintă, potrivit unora dintre analişti, cea mai mare provocare, în eforturile de adoptare a monedei unice europene.
În plus, statele central-europene se confruntă şi cu presiunile de majorare a salariilor, în condiţiile în care companiile străine construiesc noi unităţi de producţie în regiune, alimentând cererea pentru forţă de muncă, creşterea cererii pe piaţa internă, precum şi a standardului de viaţă.
Analiştii consideră, totuşi, că ciclul de scumpire a creditelor ar putea fi aproape de nivelul de vârf în multe state din regiune, după ce se va face simţit efectul încetinirii creşterii economice în Europa Occidentală.
Retorica Băncii Centrale Europene (BCE) se va modifica, de la combaterea cu fermitate a amplificării inflaţiei spre o mai mare atenţie acordată creşterii economice, iar acest fapt nu va susţine continuarea procesului de majorare a dobânzilor în Europa Centrală, a declarat Michal Dybula, analist la BNP Paribas, în Varşovia.