Membrii echipei Centrului Naţional de Sănătate Mintală au demisionat de la Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar, acuzând Ministerul Sănătăţii că nu s-a ocupat de finanţarea acestui domeniu şi a pus în pericol reforma sistemului public de îngrijiri de sănătate mintală.
Reforma sistemului public de îngrijiri de sănătate mintală este pusă în pericol deoarece nu există o structură funcţională care să se ocupe de implementarea Planului de Acţiune în domeniul sănătăţii mintale, iar responsabilităţile sunt difuze, se arată într-un comunicat de presă comun al Agenţiei de Monitorizare a Presei şi al membrilor fostei echipe a Centrului Naţional de Sănătate Mintală (CNSM).
Potrivit acestora, finanţările prevăzute în Planul de acţiune din domeniu, elaborat de Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), ajung la beneficiari cu până la şase luni întârziere şi sunt sub nivelul angajamentelor MSP prevăzute în acest plan.
"MSP nu ia măsuri pentru rezolvarea acestor probleme, deşi acestea au fost semnalate de către cei cinci membri periodic, de mai bine de un an", se mai arată în comunicat.
Agenţia de Monitorizare a Presei susţine că a sprijinit eforturile de reformă în domeniul sănătăţii mintale ale echipei CNSM printr-o serie de programe antidiscriminare.
"Persoanele cu probleme grave de sănătate mintală se plasează în topul grupurilor vulnerabile din România. Un exercitiu de monitorizare a aplicării Legii 448/1996 privind protecţia drepturilor persoanelor cu handicap realizat în ultimul trimestru al anului 2007 arată că nicio instituţie publică centrală sau locală nu angajase astfel de persoane", potrivit aceloraşi surse.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu a comentat, miercuri, această situaţie, dar a anunţat o conferinţă de presă pentru joi, în care ar putea furniza informaţii suplimentare.
Centrul Naţional de Sănătate Mintală funcţionează în cadrul Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar din august 2006.