Petrom a reevaluat cheltuielile de mediu care urmează să fie recuperate de la stat în creştere cu 37% faţă de începutul anului 2007, de la 1,244 miliarde de lei la 1,707 miliarde de lei (511 milioane euro), ceea ce reprezintă peste trei sferturi din preţul încasat de stat la privatizarea companiei.
Astfel, statul va plăti cu 463 milioane de lei (aproximativ 140 milioane euro) mai mult decât suma rezultată la începutul anului trecut.
Grupul austriac OMV a achiziţionat participaţia majoritară la Petrom de la stat în anul 2004, printr-o tranzacţie de 1,5 miliarde de euro, sub formă de achiziţie directă de acţiuni - 668 milioane de euro - şi majorare de capital - 832 milioane de euro.
"Conform contractului de privatizare, societatea are obligaţia de a închide sondele care sunt abandonate şi care urmează să fie scoase din funcţiune. Aceste cheltuieli vor fi recuperate de la statul român, întrucât se referă la activităţi de explorare şi producţie efectuate înaintea privatizării (decembrie 2004 - n.r.)", se arată în raportul Petrom care va fi prezentat acţionarilor în luna aprilie.
La finele anului 2007, cheltuielile au fost majorate ca urmare a reevaluărilor realizate de experţii companiei pentru lucrările de dezafectare a celor 11.200 de sonde şi a celor pentru protecţia mediului la batalurile (bazinele de deversare - n.r.) de la rafinăriile Petrobrazi şi Arpechim.
"Modificarea provizioanelor pentru anul 2007 se referă la reevaluarea cheltuielilor recuperabile de la stat în suma de 213,4 milioane de lei. Societatea a înregistrat, de asemenea, creanţe de la stat şi respectiv datorii legate de protecţia mediului înconjurător în sumă de 250,13 milioane de lei pentru batalurile din rafinare întrucât acestea existau înaintea privatizării", se menţionează în datele Petrom.
Potrivit Legii 555/2004, privind privatizarea SNP Petrom, statul s-a angajat să despăgubească compania pentru poluarea istorică în perioada 2005-2019, perioadă în care în bugetul de stat trebuie prevăzute fonduri de 50 de milioane de euro. În cazul în care fondurile anuale de 50 de milioane de lei nu sunt cheltuite se reportează pentru anul viitor.
Petrom a consemnat anul trecut un profit operaţional de 1,965 miliarde lei, în scădere cu 29%, la afaceri de 12,284 miliarde lei, mai reduse cu 6% faţă de anul precedent.Compania a înregistrat un profit net de 1,778 miliarde lei, mai puţin cu 22% comparativ cu exerciţiul financiar anterior.
Acţionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, cu o paricipaţie reprezentând 51,01% din capitalul social. Ceilalţi acţionari sunt Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi Fondul Proprietatea, cu circa 20% fiecare, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (2,03%) şi investitori privaţi (6,21% din titluri).