Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că Guvernul ar putea aproba hotărârea de înfiinţare a Companiei Naţionale de Energie înainte de 1 mai, iar acesta ar putea fi înregistrată şi şi-ar putea începe activitatea.
Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a spus că a discutat despre proiectul Companiei Naţionale de Energie atât cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, cât şi cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, în săptămânile trecute, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Îl voi prezenta, împreună cu Vosganian, Comisiei Europene, săptămâna viitoare sau cealaltă. E un proiect pe care îl vom discuta cu partidele parlamentare pentru a înţelege însemnătatea acestuia şi apoi voi propune Guvernului adoptarea actelor normative prin care vor fi înfiinţate acestei societăţi integrate vertical. Va fi de tipul holdingului: un acţionar majoritar care va deţine acţiuni la mai multe societăţi comerciale din domeniul producţiei, distribuţiei, furnizării, serviciului de la societăţile care produc energie. Aş dori ca acţionarul majoritar să fie o societate comercială din domeniul energiei care să poată să ia deciziile unei persoane juridice de drept privat”, a afirmat Atanasiu.
Potrivit acestuia, înainte de 1 mai urmează să fie aprobată Hotărârea de Guvern în acest sens, iar compania va fi înregistrată la Registrul Comerţului, moment în care va începe şi activitatea ei.
Atanasiu a spus că acestă companie ar urma să cuprindă două complexuri energetice, producţia hidro, distribuţiile şi furnizările din Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord, service-urile aferente, institutele de cercetare şi proiectare aferente acestor unităţi.
Preşedintele AVAS a adăugat că aceasta va deveni o societate puternică ce va avea nu numai un rol naţional, ci şi unul regional, având structura principalilor concurenţi în piaţă.
Teodor Atanasiu s-a declarat încrezător că noua companie va putea intra în competiţie directă cu actualii concurenţi de pe piaţă.
El a adăugat că, deşi acum sunt mai mulţi operatori pe piaţa românească a energiei, practic nu concurează, ci şi-au împărţit geografic zonele în care acţionează şi nu prea intră în concurenţă ca să ducă la o scădere a costurilor şi o creştere a calităţii serviciilor.
Potrivit lui Teodor Atanasiu, o companie naţională a energiei oferă o capacitate investiţională puternică pentru proiectele noi de dezvoltare.
Preşedintele AVAS a precizat că o companie de energie ar genera şi profitul necesar dezvoltării şi capacitatea de îndatorare necesară pentru a putea lua credite.
Compania de stat va fi formată din termocentrale, hidrocentrale şi cele trei filiale de distribuţie ale Electrica neprivatizate, fără Nuclearelectrica şi Transelectrica. Unităţile de producere a energiei care vor intra în structura companiei de stat vor fi acele unităţi care nu sunt grevate de datorii. Această companie de stat va avea management privat şi va fi privatizată în proporţie de cel puţin 60%.
Surse din Ministerul Economiei au declarat, la finele lunii ianuarie, că din această companie energetică de stat "cu siguranţă nu va face parte Nuclearelectrica".
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare s-a arătat interesată să participe la proiectul de înfiinţare a companiei în cazul în care Guvernul va veni cu o propunere.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, în luna noiembrie, că înfiinţarea companiei energetice de stat va fi realizată prin atragerea unui partener instituţional internaţional, la fel ca în cazul Băncii Comerciale Române.